Filip i Dastan iz Prištine zajedno ciljaju Vimbldon

Bujanovac, 6. jul 2021.(foto RTS snimak ekrana)-  Filip Pavić i Dastan Imeri, dečaci iz srpske i albanske zajednice na Kosovu i Metohiji, zajedno treniraju tenis u Prištini na terenu porodice Imeri i učestvuju na turnirima.

Ne sprečava ih to što su iz različitih zajednica, spaja ih ljubav prema istom sportu, a između njih se razvilo prijateljstvo i zdravo rivalstvo, prenosi RTS.

-Upoznali smo se na turniru na najnižem nivou, koji je odgovarao našem uzrastu. Nakon toga, naše prijateljstvo bivalo je sve jače, igrali smo više mečeva, sparinga, zajedničkih treninga i nadam se da ćemo nastaviti. Naše rivalstvo je zdravo i imamo poverenja jedan u drugog. Ono što je bitno, naše prijateljstvo se ne bazira samo na teniskom terenu, ponekad igramo i košarku – kaže Dastan.

Dastan Imeri

Njemu su roditelji omogućili mnogo toga za razvoj u tenisu – imaju svoj teren i novac za terenere.

Na drugoj strani, Filip Pavić živi u opštini Novo Brdo i više puta nedeljno dolazi do Prištine kako bi na terenu porodice Imeri trenirao sa Dastanom. Filipov otac, svestan da tenis zahteva mnogo odricanja, očekuje pomoć šire zajednice, pošto je Filip već četiri godine prvak Kosova u svojoj kategoriji.

-Da sam znao da će biti ovako, ne bih krenuo, sigurno, jer je mnogo skup sport, ali sad je teško da se vratimo unazad, da stanemo ustvari, jer on stvarno ima talenat, volju za tenisom i treninzima. Jedino što nam je potrebno jeste to malo finansija da on nastavi školovanje, bilo gde – da bi bio na nekoj akademiji – kaže Filipov otac Goran Pavić.

Filip je, kaže, tenis zavoleo gledajući Novaka Đokovića.

Filip Pavić

Pre sedam godina je dobio prvi reket na poklon, a pre pet je počeo da trenira.

Za to vreme je osvojio više od 30 turnira u svojim kategorijama.

Sada, Filipovo napredovanje zavisi isključivo od dobre volje porodice Imeri, na čemu im je besprekorno zahvalan.

-U Novom Brdu nema uslova. Udaljeno je 40 kilometara, a od kako smo počeli da se družimo Dast i ja, počeli smo da treniramo ovde na njegovim terenima. Znači mi mnogo što treniram na njegovom terenu, kod nas nema nikakvih terena ni igrača  –  kazao je Filip.

Pavići navode da su proteklih godina jedinu podršku imali u eparhiji Raško prizrenskoj i humanitarnoj organizaciji Majka devet Jugovića.

U nekoliko navrata finansijski su pomogli Filipova učešća na teniskim akademijama van Kosova.

Iz teniskog saveza Kosova su u nekoliko navrata kontaktirali sa porodicom Pavić, sa ponudom da Filip nastupa za kosovsku reprezentaciju.

Porodica Pavić ističe da Filipovi dalji koraci u tenisu zavise od pomoći.

Ako je bude iz centralne Srbije, srednju školu bi upisao u Beogradu, u čije je teniske akademije već kročio, ali zbog para, nije se zadržao.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *