NATO: Kosovske snage ne mogu na sever Kosova

Bujanovac, Priština, 8. jul 2021. (foto FB) – Kosovske vlasti moraju da poštuju sporazum iz 2013. godine koji kaže da KBS ne ulaze na sever bez dozvole Kfora i NATO, poručio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg danas u Prištini.

Po njegovim rečima,  kosovske bezbednosne snage (KBS) ne mogu da budu razmeštene na severu Kosova bez prethodne saglasnosti Kfora i NATO.

-Očekujem da se kosovske vlasti pridržavaju sporazuma koji smo postigli 2013. godine. Mislim da je ovo najbolji način da se nastavi sa pronalaženjem prave ravnoteže i da se izbegnu situacije koje bi mogle potkopati i oslabiti napore za pronalaženje rešenja i da se izbegne bilo šta što bi moglo podrivati dijalog Prištine i Beograda – rekao je on, prenosi KosovaPress.

Stoltenberg je, posle razgovora  sa predsednicom Vjosom Osmani i premijerom Albinom   Kurtijem, rekao da je došao da prenese poruku da će NATO ostati ovde da pomogne i stvori bezbedno i mirno okruženje za sve građane.

-Moja poruka je bila da je NATO ovde da ostane. Naša misija se zasniva na uslovima, a KFOR je na Kosovu da pomogne u stvaranju sigurnog i mirnog okruženja za sve zajednice. Takođe, snažno podržavamo napore na pronalaženju političkog rešenja. Ovde smo dugi niz godina. Osećamo odgovornost da doprinesemo miru i stabilnosti na Kosovu, što je takođe važno za ceo region – rekao je on.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *