Neizvesna sudbina kosovske Kancelarije za Albance Preševske doline

Bujanovac, Priština, 12. juli 2021. – Iako je zvanično otvorena pre 9 meseci, Kancelarija kosovske vlade za pružanje pomoći građanima Preševske doline još uvek nije počela sa radom, a na pitanje šta će ona početi sa radom ili će biti zatvorena nema preciznog odgovora- piše prištinska Koha.

Ovaj list podseća da je Kancelarija otvorena odlukom bivšeg premijera Avdulaha Hotija, ali da se Kurtijeva vlada nezainteresovan ponaša prema ovoj odluci, ističe list.

Na drugoj strani, predstavnici Albanaca u Srbiji zahtevaju jasan program vlade da kontinuirano priskače u pomoć tamošnjim građanima, i to ne samo u vanrednim situacijama

Plan rada predviđao je da će se izraditi zakonodavna inicijativa kako bi se olakšao postupak dobijanja ličnih dokumenata i dokumenata o državljanstvu za stanovnike Preševske doline koji godinama žive na Kosovu, ali još uvek nisu dobili odgovarajuće dokumente.

Koha podseća da građanin iz Preševske doline, koji želi kosovska dokumenta, mora da u banci ima 5.000 evra. Premijer Kurti rekao je da će Vlada uskoro ukinuti ovaj kriterijum.

Koha prenosi da je predstavnik Albanaca u Skupštini Srbije Šaip Kamberi izjavio da je važno imati mehanizam kojim se upravlja iz kabineta premijera.

„Treba videti odluku i stav Vlade o tome kako će se pozabaviti ovim pitanjem. Mislim da treba da postoji zasebna kancelarija ili zajedničko telo koje će se baviti Preševskom dolinom, a na čijem bi čelu trebalo da bude neko s političkom moći, neko ko je blizak premijeru i ko ima direktne kontakte s ministrima“ kazao je Kamberi.

Dodao je da je na sastanku koji je imao s premijerom Kurtijem naglašeno da će biti novi pristup i ponuda, ali nisu navedeni detalji.

„Dobili smo obećanje premijera da će uskoro organizovati sastanak sa izabranim predstavnicima Albanaca u Preševskoj dolini kako bi se sagledali mehanizmi, načini i mogućnosti institucionalne saradnje, odnosno izgradnje institucionalne saradnje koja će biti trajno i ne kao do sada delovanje u slučaju potrebe, u slučaju poplava ili u slučaju pandemije „, rekao je Kamberi.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *