Dr Stefan Stošić savetuje: Nikako alkohol na vrućini, voda i još vode

Piše: D. Stošić
Bujanovac,14. jul 2021. –Mnogo tečnosti i hladovina, bez gaziranih napitaka i alkohola, savetuje čitaoce Bujanovačkih dr Stefan Stošić, lekar opšte prakse u bujanovačkom Domu zdravlja, kako da se zaštite od paklenih vrućina.

Izrazito visoke temperature kojima smo već danima izloženi predstavljaju ozbiljnu pretnju po zdravlje ljudi i, iako svi mi znamo kako da se zaštitimo od vrućine, dr Stošić posebno naglašava važnost unošenja tečnosti, boravka u rashlađenim prostorijama i izbegavanja sunca u periodu od 10 do 17 sati.

-Kada su letnje žege aktuelne, kao što je ovih dana slučaj, najbitnije je da ne osetimo žeđ jer, ako je to slučaj, onda nam organizam šalje signal da smo upali u dehidrataciju i zato je neophodno unošenje tečnosti poput prirodnih sokova, vode i supa. Konzumiranje gaziranih napitaka i alkohola se ne preporučuje jer dodatno iscrpljuju organizam, kaže dr Stošić

Prema njegovim rečima, tropski dani ne pogoduju nikome, a posebna opreznost se savetuje hroničnim bolesnicima,  osobama sa povišenim krvnim pritiskom i starijoj populaciji.

– Kada je u pitanju hrana, savetujem što veći unos sezonskog voća i povrća, ribe,piletine, ćuretine, uz izbegavanje „jake i teške“ hrane i minimalni unos mesa zbog velike količine masnoće koju sadrži, kaže sagovornik.

Sunčeva svetlost je neophodna  za zdravlje, bar smo se proteklih godinu dana naslušali o važnosti vitamina D u borbi protiv virusa, ali preterano izlaganje nosi određeni rizik, pa je najpametnije lagano se obući i zauzeti mesto pored reke ili na klupi u parku.

 

 

 




One thought on “Dr Stefan Stošić savetuje: Nikako alkohol na vrućini, voda i još vode

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *