LBGT: Vranjski nastavnici kao u Srednjem veku

Bujanovac,14. jul 2021. (Foto ilustracija) – Polažaj LGBT+ zajednice u Vranju je zabrinjavajuć ako se zna da skoro 70% nastavnika u Vranju misli da je homoseksualnost poremećaj, dok petina njih smatra da se „kvalitetnim vaspitno-obrazovnim radom“ učenici mogu sprečiti da postanu deo LGBT+ zajednice.

Ovo su rezultati istraživanja Krovne organizacije mladih „Srušimo četiri zida“, koje je rađeno u više gradova Srbije – pišu Južne vesti.

Iako je homoseksualnost kao poremećaj uklonjena sa liste  mentalnih poremećaja još 1973 godine, gotovo 70% ispitanih nastavnika u osnovnim i srednjim školama u Vranju smatra da je to poremećaj, a petina ispitanih da se učenici mogu sprečiti da postanu deo LGBT+ zajednice kvalitetnim vaspitno-obrazovnim radom-navode iz Organizacije

Istraživanje pokazuje da je položaj LGBT populacije zabrinjavajuć, da izostaje podrška i razumevanje vršnjaka, kao i da nastavnici nedovoljno vremena posvećuju toj temi na časovima.

Iz Organizacije navode još i primetno odsustvo podrške Paradi ponosa, usvajanju Zakona o istopolnim zajednicama i prisutnost vršnjačkog nasilja prema LGBT+mladima uz nedovoljnu informisanost o ovoj temi.

Spor napredak na polju poboljšanja položaja LGBT mladih u lokalnim sredinama u odnosu na one u Beogradu i Novom Sadu je još jedan pokazatelj nepovoljne situacije ove zajednice.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *