Kosovac švercovao 50.000 švajcarskih franaka u donjem vešu

Bujanovac, 19. jul 2021. (foto Uprava carina) – Muškarcu sa Kosova zaplenjeno je skoro  44.000 švajcarskih franaka na graničnom prelazu Batrovci. On je novac pokušao da prokrijumčari tako što ga je sakrio u donjem vešu.

Pokušaj krijumčarenja otkriven je juče kada je za detaljan pregled na ulazu u zemlju izdvojen „maserati“ švajcarskih registarskih oznaka, kojim su putovala dvojica muškaraca, jedan sa švajcarskim, a drugi sa dokumentima Kosova, saopštila je Uprava carina.

Oni su carinicima rekli da sa sobom nose samo lični prtljag, a za gotovinu su obojica tvrdila da kod sebe imaju dozvoljeni iznos – vozač je kazao da ima 10.000, a suvozač 4.000 franaka.

Međutim, prilikom detaljnog pretresa u donjem vešu suvozača pronađeno je 52.800 švajcarskih franaka i 2.330 evra, navodi se u saopštenju.

Nakon što je putniku vraćen iznos koji odgovara protivvrednosti od 10.000 evra, do okončanja prekršajnog postupka pred nadležnim sudom biće zadržano 43.700 švajcarskih franaka.

Kako se navodi u saopštenju, poreklo gotovog novca koji se ilegalno prenosi preko granice je upitno, a stručnjaci iz te oblasti tvrde, da se on najčešće koristi za dalje finansiranje kriminalnih aktivnosti i terorizma.

Ukazuju da se sav novac iz deviznih prekršaja direktno sliva u državni budžet iz kojeg se finansiraju potrebe raznih budžetskih korisnika poput dece, penzionera, pa i zaposlenih u javnom sektoru, ali i izgradnja škola, bolnica i puteva.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *