Kurti posle sastanka sa Vučićem: Odbio je Deklaraciju o miru, a da je nije ni pročitao

Bujanovac, 19. jul 2021. Posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem predsednik vlade u Prištini Albin Kurti rekao je da je predložio da Kosovo i Srbije potpišu Deklaraciju o miru, ali da je to Vučić odbio, iako nije ni pročitao.

-Na početku smo predložili pisani sporazum sa šest tačaka, Deklaraciju o miru između Kosova i Srbije, koja je odbijena. Ono što sam poslednji put tražio, pripremio sam uravnoteženo sa tekstom od šest tačaka, ali je ipak odbijena bez čitanja. To pokazuje nespremnost za postizanje sporazuma, predlog je odbijen, a da uopšte nije pročitan – rekao je danas Kurti u Briselu posle sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Kurti je za prištinsku TV Klan Kosova rekao da je potpredsednik vlade Besnik Bisljimi pročitao 11 tačaka koje predstavljaju 11 barijera, koje Srbija nameće Kosovu u trgovini, ali da je Vučić i to odbio.

-Tražili smo da se one eliminišu, ali ni za ovo nije želeo da čuje – rekao je Kurti.

Istakao je da nije bilo dogovora o zajedničkoj izjavi, jer se srpska strana oštro protivila, prenosi Kosovo Onlajn.

-Kada smo se dogovorili o zajedničkoj izjavi, složili smo se oko tačke da će se lideri delegacija sastati krajem avgusta i da će u septembru biti još jedan sastanak lidera dve zemlje i insistirali smo da se za nestale uvede fraza ‘suočavanje sa prošlošću’, a to je na ublaženi način prihvatio posrednik Đuzep Borelj, ali predsednik Srbije nije prihvatio uvođenje te fraze. Ne razumem zašto bismo se toliko plašili suočavanja sa prošlošću kad znamo da imamo problema iz prošlosti, sama činjenica da se bavimo pitanjem nasilno nestalih znači da se bavimo prošlošću – rekao je Kurti.

Izrazio je žaljenje što nije postignut dogovor o zajedničkoj izjavi.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *