Kurtijeva Deklaracija o miru: Strogo poštovanje međusobnih granica

Bujanovac, 20. jul 2021. U Deklaraciji o miru između Kosova i Srbije koju predlaže kosovski premijer Albin Kurti navodi se da se obe strane “obavezuju da će strogo poštovati međusobne granice i neće pokušati, ni sada ni u budućnosti, da okupiraju, zauzmu, pripoje ili kontrolišu teritoriju jedni drugima u celini ili delimično”.

Predlog deklaracije, kako je rekao juče Kurti u Briselu posle još jedne runde dijaloga, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije ni pročitao već unapred odbio.

Deklaracija sadrži  „zajedničke izjave o nenapadanju i mirnom rešavanju sukoba”, prenosi prištinski portal Reporteri.

Izjava se sastoji od šest članova, od kojih je prvi “nenapadanje” u kojem se kaže da će se obe strane “suzdržati od međusobnih napada, vojne agresije, oružanih neprijateljstava ili nasilnih sukoba kao načina rešavanja bilo kojeg nerešenog spora ili bilo kojeg spora u budućnosti“.

Drugi član se odnosi na “poštovanje granica” i pomenutu obavezu da se dve strane „strogo poštuju međusobne granice“

Sledeći član predviđa “reciprocitet u zaštiti i promociji manjinskih prava u skladu sa evropskim vrednostima i međunarodnim aktima“.

Sledi “mirno rešavanje sporova” u kome se između ostalog navodi da će, u slučaju neuspeha u postizanju dogovora, po bilo kojem od gore navedenih članova, strane tražiti rešenje drugim mirnim sredstvima, uključujući posredovanje, arbitražu i nikada neće upotrebiti silu u sporovima.

Peti član je “međusobna podrška procesu evropskih integracija” i šesti “završne odredbe” u kome se navodi da je izjava sačinjena na engleskom, albanskom i srpskom jeziku, potpisana u prisustvu i svedočenju predstavnika Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

U deklaraciji se ističe posvećenost prevazilaženju nasleđa prošlih sukoba, održavanje trajnog mira, dugoročna stabilnost i rad na prosperitetnoj budućnosti građana.

Navodi se i želja regiona i šire za sveobuhvatnim i konačnim sporazumom u dijalogu “u skladu sa principima mirnog suživota, saradnje i mirnog rešavanja sporova bez prejudiciranja dijaloga koji omogućava EU, a podržavaju SAD”.

Pre navođenja „Zajedničke izjave o nenapadanju i mirnom rešavanju sukoba” dokument započinje sa “Mi, predstavnici Kosova i Srbije, prepoznajući našu dužnost i odgovornost prema našim građanima, regionalnim susedima i međunarodnim partnerima da sprečimo svaki novi vojni sukob, neprijateljstvo ili nasilje između naših zemalja“.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *