Mustafa: Postali smo konačno deo Briselskog dijaloga

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 20. jul 2021. -Sa „Deklaracijom o miru“, koju kosovska strana predlaže u razgovorima sa zvaničnim Beogradom u okviru briselskog dijaloga, Bujanovac, Preševo i Medveđa uključeni su kao tema u ovom procesu, kaže predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa.

U obrazloženju svoje tvrdnje Mustafa je citirao, kako je naveo na Fejsbuku, član 3 ovog dokumenta.

„Strane će zajedno raditi na stvaranju najnaprednijeg sistema zaštite i promocije manjinskih prava za albansku zajednicu u Srbiji i srpsku zajednicu na Kosovu s ciljem postizanja trajnog i dugoročnog mira među zemljama uz puno poštovanje principa reciprociteta i sprovođenja evropskih vrednosti i međunarodnih akata“, kaže se u dokumentu.

Deklaraciju je juče u Briselu predstavio šef vlade u Prištini Albin Kurti, koji je naglasio da je srpska strana odbila dokument ne želeći ni da pročita tekst.

Uprkos odbacivanju Deklaracije od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića Mustafa konstatuje da je „neosporno da je Preševska dolina sada za pregovoračkim stolom dijaloga Kosova i Srbije“.

-Vreme je da budemo i učesnici dijaloga. Nema trajnog i dugoročnog mira na Zapadnom Balkanu bez Doline – zaključuje Mustafa.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *