Obavezna vakcinacija sve izvesnija

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 20. jul 2021. – Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa Predrag Kon zatražio je da vakcinacija bude obavezna za zdravstvene radnike, ali i druge grupe stanovništva koje su, kako kaže, u posebnom riziku. Kon nije jedini koji zahteva obaveznu vakcinaciju, već sve više njegovih kolega istupa u javnosti sa istim zahtevom, a pojedini pravnici i novinari smatraju da obavezna vakcinacija ne bi bila u suprotnosti sa Ustavom i zakonom.

Nema vremena za premišljanje, hitno bi trebalo početi sa obaveznom vakcinacijom zdravstvenih radnika,  a zatim i ostalih grupa stanovnika koji su u posebnom riziku ili su u prilici da masovno zaražavaju druge zbog prirode posla koji obavljaju“, napisao je na Kon na Fejsbuku.

Dr Tatjana Adžić Vukičević, koja vodi kovid bolnicu u Batajnici, u potpunosti podržava obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika i ocenjuje da je nedopustivo, neozbiljno i neodgovorno da neko ko radi u kovid bolnici ne bude vakcinisan.

Zdravstveni radnici hitno moraju da budu vakcinisani. Obavezna vakcinacija je neophodna za medicinare, ali i za sve zaposlene u javnom sektoru, ljude koji rade u bankama, školama, policiji, vojsci – rekla je Vukičević za Politiku.

Ona je rekla da je u bolnici kojom rukovodi sedela za stolom sa devet medicinskih sestara, njenih bliskih saradnica, od kojih pet nije vakcinisano.

Da je u procesu vakcinacije izgubljeno silno vreme, konstatovala je za N1 novinarka Sandra Petrušić, rekavši da nismo uspeli prebacimo 50 odsto vakcinisanih, što je nedovoljno da se obuzda delta soj.

-I nije tačno da Ustav ne dozvoljava da se uvede obavezna vakcinacija, imamo zakon u kom piše da se ona može propisati kao mera zaštite stanovništva, a u tom istom zakonu piše i da se može ograničiti kretanje stanovništva – kaže ona.

Član 33 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti glasi:

„U slučaju pojave epidemije zarazne bolesti utvrđene u članu 32. stav 3. ovog zakona ili druge zarazne bolesti, može se odrediti i preporučena ili obavezna vanredna imunizacija protiv te zarazne bolesti za sva lica, odnosno za određene kategorije lica, ako se utvrdi opasnost od prenošenja te zarazne bolesti, kao i u slučaju unošenja u zemlju određene zarazne bolesti, u skladu sa planovima za odstranjivanje i održavanje statusa iskorenjivanja određenih zaraznih bolesti”, o čemu su Bujanovačke već pisale.

Na pitanje N1 gde je granica do koje država može da ide u eventualnom uvođenju ograničavajućih mera za nevakcinisane građane  pravnik Milan Antonijević kaže da se „ona itekako pomera ka mogućnosti uskraćivanja određenih prava, ka mogućnosti i nametanju obavezne vakcinacije, naročito za profesije koje imaju dodira sa pacijentima“.

Podsetimo,  krajem maja je uvedena obavezna vakcinacija protiv korone u vojsci i policiji.

Zbog pojave delta soja i činjenice da je u Srbiji procenat vakcinisanih još uvek ispod 50 epidemiolozi najavljuju da će već krajem leta broj zaraženih na dnevnom nivou ponovo skočiti na nekoliko hiljada.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *