Server: Vašington da stavi do znanja Srbiji da će štititi sve njene susede

Bujanovac, 21. jul 2021. (foto N1) – Analitičar i stručnjak za Balkan, Amerikanac Danijel Server, smatra  da je vreme da Vašington pošalje jasan signal Srbiji da će NATO zaštititi sve njene susede od namera Beograda.

On ističe da predsednik Srbije Aleksandar Vučić želi da ujedini Srbe u jedinstven prostor i podseća da je poslednji put kada je Srbija to pokušala završila u ratu.

-Stav Brisela je da u EU nema članstva za zemlju koja gaji teritorijalne ambicije i ne poštuje granice svojih suseda. Vreme je da Vašington da pošalje jasan signal da će NATO zaštititi sve susede Srbije od namera Beograda“, kaže Server, prenosi prištinska Koha.

Naglasio je da u svim susednim zemljama, u koje računa i Kosovo, ima srpske nacionalne manjine.

-Šest su članice NATO-a Hrvatska, Bugarska, Mađarska, Severna Makedonija, Crna Gora i Rumunija. Kod dva druga suseda trupe EU i NATO  čuvaju teritorijalni integritet – Bosna i Kosovo. Šta se dogodilo kada je Srbija devedesetih pokušala da proširi svoj politički uticaj i ujedini neke od tih manjina u jednu državu? Rat sa Slovenijom, rat sa Hrvatskom, rat sa Bosnom, rat s Kosovom i rat sa NATO-om. Rezultat: Srbi su napustili susedne zemlje i Srbija nije dobila nijedan kvadratni centimetar tih zemalja – rekao je Server.

 

 

 




One thought on “Server: Vašington da stavi do znanja Srbiji da će štititi sve njene susede

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *