Bujanovčanka Teodora briljira u Francuskoj, dobila stipendiju i za drugu godinu studija

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 22. jul 2021.  Mlada Bujanovčanka Teodora Stojilković, o kojoj je naš portal više puta pisao, uspešno je završila prvu godinu studija Međunarodnih odnosa na “Sciences Po Paris” Univerziteta u Francuskoj i tako ostvarila još jedan od ciljeva – stipendiju za punu školarinu i na drugoj godini studija.
Sa izvanrednim uspehom, gotovo u vrhu razreda, savladala je prvu godinu međunarodnih studija, zbog čega je, kaže, ponosna  na sebe i sa nestrpljenjem očekuje povratak učenju i radu.

Puna utisaka, neskrivajući zadovoljstvo, Teodora za Bujanovačke govori o tom svom putu “u nepoznato”

– Isprva mi je bilo jako teško zbog samog sistema učenja. U Francuskoj se pišu eseji i akcenat je stavljen na kritički osvrt zadate teme, na stalno preispitivanje svega oko sebe, što u našem obrazovnom sistemu to nije slučaj dok se ne upišu master studije. Bojala sam se da neću uspeti, ali neverovatna podrška profesora koji su stalno bili tu za mene motivisala me je da savladam sve nedoumice i prepreke i da se stalno tokom ovih godinu dana razvijam i rastem – kaže Teodora.

Ono što izdvaja njen fakultet od ostalih, ne samo u Evropi već i u svetu, jeste interdisciplinarni metod izučavanja društvenih nauka što daje široku osnovu za rad i kasniju specijalizaciju u užoj oblasti.
-Na drugoj godini se bira glavni predmet između istorije i filozofije, komparativne politike i prava, ekonomije i sociologije. Ja sam se opredelila za Francusko i međunarodno pravo kao glavni, i sociologiju kao sporedni predmet jer me zanima kako društvene norme utiču na to kako mi prihvatamo zakone – kaže Teodora.

Koliko je ova mlada žena svestrana, otvorenog uma, željna ličnog razvoja, govori i njen aktivizam u raznim organizacijama na samom fakultetu, jer se itekako prati njen angažman i van nastave, kroz razne radne projekte.


-Na kampusu je oko 80-tak takvih organizacija. Odlučila sam se za komunikacije i odnose sa javnošću, učestvujem u radu sa migrantama, u borbi za prava žena. Takav rad je ekstremno bitan, jer sam u stalnom kontaktu sa zvaničnicima fakulteta, a na kraju se sve to boduje . U drugoj godini ću, pored već izabranih, birati organizacije koje se bave pravom i geopolitičkim odnosima – ističe Teodora.

Tokom prethodnih godinu dana ona aktivno je radila i na projektima u Srbiji.

Organizovala je jedan i u Bujanovcu, te naglašava da “sve što radi radi zbog Srbije”.

-I stalno mi je na umu šta ja mogu kasnije da uradim za svoju zemlju, da li i koliko mogu da pomognem – zaključuje Teodora.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *