Kon: Bolnice se već pune, premišljanje oko vakcinacije postaje opasno

Bujanovac, 22. jul 2021. Punjenje bolnica je već počelo i tek će se povećavati broj novozaraženih, upozorio je danas epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

On je na RTS naglasio da ne možemo dočekati četvorocifrene brojeve sa istim merama koje imamo sada i da to mora svakom da bude jasno.

-Broj onih koji su u bolnicama je u odnosu na neki period ranije još uvek mali, ali će se to menjati i počeće punjenje bolnica. To je zapravo već i počelo -kaže Kon.

Ukazao je da će se povećati i broj dnevno otkrivenih slučajeva zaraze, kao i da se to dešava i u još 20 zemalja Evrope, a najizraženije je u Britaniji.

Istakao je da je etički potpuno neprihvatljivo da zdravstveni radnik ne bude vakcinisan u ovakvoj situaciji i da čekanje i premišljanje oko vakcinacije postaje opasno.

-Moramo da shvatimo – ako se na vakcinišemo onda ćemo imati borbu sa ovim još jako dugo – naglašava Kon.

Istakao je da postoje neki podaci koji sada uznemiruju i koji pokazuju da u zemljama koje su visoko vakcinisane pojavljuje se broj onih koji su hospitalizovani, a da su vakcinisani.

-To je posledica toga što dolazi do proboja imuniteta i kod vakcinisanih. Oni imaju daleko blažu kliničku sliku, ali se dešava. Čekanje i premišljanje oko vakcinacije postaje opasno, jer će se produžiti sve ovo. Nevakcinisanje mladih direktno nastavlja dalje ovu pandemiju – kaže Kon.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *