Kosovski analitičar: Za „status kvo“ su i Vučić i Kurti

Bujanovac, 22. jul 2021. Za održavanje „statusa kvo“ u kosovskom pitanju zalažu se i predsednik vlade u Prištini Albin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić smatra kosovski analitičar Bekim Čolaku.

Ovo je, kaže on, pokazatelj njihove nespremnosti da se suoče sa konačnim ishodom dijaloga.

-Nažalost, bar u kratkoročnom periodu, ne postoji stvarna mogućnost postizanja konačnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Na osnovu trenutne dinamike dijaloga i nedostatka rezultata iz dve runde sastanaka, čini se da su premijer Kurti i predsednik Vučić zainteresovani samo za održavanje postojećeg statusa kvo – rekao je Čolaku za Kosovo onlajn.

Briselski pregovori koriste se kao svojevrsno sredstvo za prikupljanje političkih poena uoči predstojećih izbora na Kosovu i u Srbiji, dodaje Čolaku koji je inače bio politički savetnik bivšeg predsednika Hašima Tačija.

-Svojim formalnim učešćem u procesu dijaloga oni zadovoljavaju EU, dok u svojim zemljama nastavljaju sa populističkim stavovima. Pored toga, status kvo se favorizuje i poklapa se sa izbornim kalendarom na Kosovu i u Srbiji – navodi Čolaku.

Prema njegovoj oceni, ni Evropska unija ne pokazuje veliku zainteresovanost za postizanje konačnog sporazuma Kosova i Srbije, već nastavak procesa dijaloga predstavlja kao uspeh.

-EU, kao posrednik, nije spremna da izvrši bilo kakav pritisak na drugu stranu, niti da pruži bilo kakvu podršku u ovoj fazi. Stoga se kao glavni uspeh za ovu godinu može smatrati nastavaka dijaloga sam po sebi, ali ništa više od toga – zaključuje Čolaku.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *