Elida iz Bujanovca dobila stipendiju za školovanje u Americi

Piše: D. Stošić

 

Bujanovac, 23. jul 2021. Sedamnaestogodišnja Bujanovčanka Elida Mamutović, učenica Srednje škole “Sveti Sava”, dobila je stipendiju za jednogodišnje školovanje u Americi.

Za učešće u programu razmene učenika i besplatno školovanje u Americi Elida se izborila u konkurenciji od pedesetak srednjoškolaca iz cele Srbije.

Ona će četvrtu godinu srednje škole pohađati u gradu San Antonio u Teksasu, a biće smeštena u takozvanoj  host-porodici, kako bi upoznala jezik, kulturu i običaje.

Za Bujanovačke kaže da nije ni slutila da će dobiti stipendiju i da će biti jedna od četiri učenika iz Srbije kojima je to pošlo za rukom, posebno zbog strogih uslova za učešće u programu koji, pored odličnog poznavanja engleskog jezika, obuhvataju i uspeh u školi, aktivnosti van škole i ostala interesovanja kandidata.

-Provera znanja se vršila u nekoliko faza. Najpre sam radila test iz engleskog jezika, potom sam  pisala esej i na kraju je usledio razgovor sa predstavnicima američke ambasade u Beogradu, nakon čega sam obaveštena da sam dobila stipendiju i da ću četvrtu godinu srednje škole završiti u Teksasu –  kaže Elida.

Odlazak u Ameriku joj je omogućio program „Future Leaders Exchange (FLEX)“, koji sprovodi američka vlada preko ambasade SAD u Beogradu.

Mislim da je glavni cilj programa prihvatanje različitosti, sticanje novih veština i upoznavanje njihovog sistema obrazovanja. Presrećna sam što ću biti deo toga – rekla je ona, posebno se zahvalivši profesorki Ivani Mitrović na podršci tokom celog procesa.

Za “FLEX“ program je saznala preko kulturno-informacionog centra „Američki kutak“ u Bujanovcu, čiji je član bila i gde je uspešno savladala program „prevodilac engleskog jezika“, što joj je, kako kaže, dodatno povećalo šanse za dobijanje stipendije.

Nada se, naglašava, da će svojim stečenim znanjem i iskustvom  uspeti da doprinese podizanju svesti o važnosti školovanja kod svojih sunarodnika i da će biti dobar primer svojoj zajednici.

Očekuje je dug put do Amerike, najpre Njujork, potom Teksas, ali ova mlada srednjoškolka ne oseća bojazan jer „živi ostvarenje svog sna“.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *