Salihi za netransparentnost krivi prethodnu vlast – sadašnje koalicione partnere

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 23. jul 2021. Poslednje mesto Opštine Bujanovac po transparentnosti  za Salija Salihija, šefa kabineta predsednika opštine Nagipa Arifija, rezultat je “prethodne vlasti”, koju su, inače, činile stranke (PDD, PDP) sa kojima je Arifi sada u koaliciji.

Potkrepljujući svoje tvrdnje o isključivoj odgovornosti prošle vlasti, a aktuelnih koalicionih partnera, Salihi je u pisanom odgovoru Bujanovačkim ustvrdio da se izveštaj Transparentnosti Srbija odnosi na 2020. godinu.

Podsećanja radi, nova vlast u opštini je formirana u julu mesecu prošle godine, tako da je Arifijeva Demokratska partija kao najjača stranka u vladajućoj većini imala pet meseci da utiče na krajnji – katastrofalan rezultat.

Zapravo i više, jer su podaci o transparentnosti lokalnih samouprava u trošenju novca iz budžeta, donošenju odluka, korišćenju opštinske imovine i podeli novca na konkursim prikupljani i u ovoj godini.

-Kada bude sledeće istraživanje Bujanovac će sigurno biti bolje rangiran nego prošle godine – naveo je Salihi u odgovoru našem portalu.

Optimizam zasniva na tome što, kako je rekao, opština sada objavljuje javne oglase, javne pozive, pravilnike, sistematizacije radnih mesta, kao i dnevni red Opštinskog veća i Skupštine, konstatujući da to još uvek nije na zadovoljavajućem nivou.

S pravom, jer primera radi, Opština još uvek nije objavila nijedan izveštaj o zakupu komercijalnog prostora, poljoprivrednog zemljišta, odnosno podatke o ceni i trajanju zakupa.

Koliko je aktuelna vlast transparentna po tom pitanju svedoče tekstovi Bujanovačkih o  lokalima Doma kulture, javne ustanove čije rukovodstvo je odbilo da iznese u javnost informacije o cenama zakupa.

Netransparentnost u trošenju novca građana ilustruje sekcija Javne nabavke na opštinskom sajtu u kojoj nema konkursa, dokumenata, podataka u sprovedenim javnim nabavkama.

Na sajtu nema ni odluka Opštinskog veća i Skupštine, već se selektivno objavljuju na Fejsbuk stranici opštine – isključivo na albanskom jeziku.

-Radimo o tome da unapredimo sajt opštine i da obljavljujemo i odluke Opštinkog veća i Skupštine, ali i sve ostalo vezano sa transparentnost. Formirana je radna grupa uz pomoć Swiss Pro programa za unapređenje transparentnosti u opštini – kaže Salihi u odgovoru.

Na pitanje zašto Opština na svom sajtu ne objavljuje Otvorene podatke od javnog interesa, iako je Opštinsko veće usvojilo tu odluku i donelo Pravilnik, Salihi nije odgovorio.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *