Više od 60 odsto stanovnika Srbije za ulazak u EU

Bujanovac, 27. jul 2021, Nešto više od 60 odsto stanovništva podržali bi pristupanje Srbije Evropskoj uniji kada bi se organizovao referendum, a ukupno 58 procenata građana podržava dijalog između Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, pokazuje najnovije istraživanje Ninamedie.

Da su rezultati ankete ohrabrujući potvrdio je i ambasador Evropske Unije u Srbiji Sem Fabrici, naglasivši da je važno što građani EU prepoznaju i kao najvećeg donator, pišu Južne vesti.

Građani Srbije Evropsku Uniju vide u pozitivnom svetlu i povezuju je sa mogućnostima i napretkom, boljim ekonomskim standardom, slobodnim putovanjem i poštovanjem ljudskih prava, dok broj oni koji žele da budu deo ove zajednice stalno raste, pokazala je anketa koju je Ninamedia uradila za Delegaciju EU u Srbiji.

Računajući samo one koji bi izrazili mišljenje, referendum bi doveo do rezultata 62 % – 38% u korist pristupanja EU.

Mladi od 18-29 godina starosti čine najveći proevropski segment stanovništva sa više od dve trećine koji su za članstvo Srbije u EU – navedeno je u saopštenju.

Većina građana Srbije i dalje podržava pristupanje uniji i pozicionira EU kao najvećeg donatora, trgovinskog i investicionog partnera, uključujući i period tokom pandemije. Dodatno, više građana veruje u našu snažnu posvećenost da nam se Srbija pridruži kao članica EU – naveo je ambasador Fabrici.

Istraživanje je sprovedeno u junu 2021. godine na uzorku od 1211 ljudi iz 40 gradova i opština.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *