Komunalac: Poskupljuje voda, skuplje i odnošenje smeća

Piše: N. Stevanović

Arifi: vodu najviše zloupotrebljavaju paušalci, oni koji plaćaju uvek isto koliko god da potroše

Bujanovac, 28. jul 2021. -Za vodu sa gradskog vodovoda, odnošenje smeća i kanalizaciju meštani opštine Bujanovac od sada će plaćati 10 do 20 odsto više, nakon što je Opštinsko veće usvojilo novi cenovnik JP „Komunalac“.

Povećanje cena svih komunalnih usluga i proizvoda obrazloženo je rastom cena energenata i derivata, a kako je rekao predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi, JP „Komunalac“ nije menjao cenovnik tri prethodne godine.

Bujanovčani će za kubik vode umesto dosadašnjih 55 sada plaćati 60,5 dinara.

Poređenja radi, cena vode za fizička lica u Vranju je gotovo dvostruko veća – 106,4 dinara.

Međutim, diskutabilan je trenutak odabran za poskupljenje, s obzirom da dolazi ni nepunih mesec dana nakon višednevne nestašice vode i protesta koji je zbog toga održan ispred zgrade Opštine.

Arifi je tokom diskusije o novom cenovniku konstatovao da je sada vodosnabdevanje normalizovano, označavajući ponovo kao glavne krivce za nestašice građane koji nenamenski troše vodu.

-A vodu najviše zloupotrebljavaju paušalci, oni koji plaćaju uvek isto koliko god da potroše. Osposobite vodomere, imate ih 8500, i nećete imati problema više, jer građani koji imaju ispravne vodomere, ne navodnjavaju bašte. Nema prosperiteta za „Komunalac“ dok ne sredite vodomere – poručio je građanima predsednik opštine predstavnicima komunalnog preduzeća.

Za kanalizaciju će građani izdvajati 20 odsto više – 24 dinara po kubiku, a odnošenje smeća poskupljuje 10 procenata.

Odnošenje smeća po selima naplaćivaće se paušalno 550 dinara po domaćinstvu, po ugledu na Vranje, kako je rečeno u obrazloženju.

Od poskupljenja grejanja od 10 odsto izuzeti su Škola „Sveti Sava“ i Dom kulture kako bi se izbegle promene u njihovim budžetima.

Po Arifijevim rečima, sindikati JP „Komunalac“ su tražili povećanje cena 30-40 odsto, ali je njihov predlog uvažen samo u delu koji predviđa naplatu baždarenja vodomera, takse za ponovno priključivanje na vodovodnu mrežu nakon isključenja i kazne za nelegalne priključke.

 

 




One thought on “Komunalac: Poskupljuje voda, skuplje i odnošenje smeća

  1. Aca

    Pitajte direktora zasto policija u sredu vršio pretres u kontlarnicu na zanackom centru u kontlarnicu gde su pronadjena 21 kg rezenog duvana.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *