Zavetnici: „Geoks“ poslednja opomena, okrenuti se domaćim privrednicima

Bujanovac, 29. jul 2021. Zatvaranje fabrike “Geoks” u Vranju je još jedna potvrda da Srbija treba da se okrene sebi, domaćim privrednicima i davanju subvencija građanima Srbije za pokretanje proizvodnje, jer oni neće nigde pobeći, poručuju iz Okružnog odbora stranke Zavetnici.

-Dajemo punu podršku opravdanim zahtevima radnika Geoksa shvatajući da nisu svojom krivicom, već tuđom naivnošću dovedeni u vrlo tešku situaciju – kaže se u saopštenju Zavetnika, povodom zatvaranja fabrike koja je zapošljavala 1.200 ljudi.

Ovo će, dodaje se, ugroziti egzistenciju njihovih porodica i dovesti do socijalnih nemira u gradu.

-Geoks je čašćen sa nepovratnih 15 miliona evra naših para, šepurio se pet godina sa našim parama i sada odlučio da strugne bez ikakvih posledica –konstatuju oni.

Osvrnuli su se i na ne nedavnu posetu Vranju premijerke Ane Brnabić.

-Dugo i pompezno najavljivana poseta predsednice Vlade Srbije, navodno zbog rešavanja problema sa Geoksom, završila se izjavom da ako ovi odu doći će drugi investitor, a radnici ne treba da brinu. Posle ovakvog, ničim utemeljenog obećanja, svi treba da budemo veoma zabrinuti, jer potvrđuje svu nebrigu za Vranje i njene građane. Podsećamo da nijedan investitor od 2016. godine nije došao u Vranje, a sada će da pohrle jer je to obećala predsednica Vlade – kaže se u saopštenju.

Povodom najave predsednice vlade Zavetnici pitaju ko su ti investitori i iz koje grane privrede, koliko će da nas košta njihov dolazak, šta će biti sa obavezama Geoksa prema radnicima i kooperantima.

-Hoće li neko iz vrha vlasti doći na svečano zatvaranje Geoksa i radnicima reći koje će mere biti preduzete na njihovom zbrinjavanju, kojim tempom i ko će biti zadužen za realizaciju? Šta će lokalna vlast u Vranju preduzeti na predupređivanju eksplozije opasne socijalne bombe usled gubitka posla 1.200 Vranjanaca i posredno isto toliko porodica – pitaju Zavetnici.

Kako  su naveli, ovo je valjda poslednja opomena, uz nadu da ovo bežanje „stranog investitora“ neće imati domino efekat i podstaći i ostale u bežaniju.

-Vranje i Srbija iz ovoga moraju izaći, pre svega, bez posledica po nedužne radnike, i iz ove prevare izvući pouku za ubuduće – zaključuje se u saopštenju.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *