Arifi u Tirani: Srbija prema Albancima primjenjuje metode etničkog čišćenja

Bujanovac, 30. jul 2021.- “Srbija sprovodi metode  etničkog čišćenja nad Albancima u Preševskoj dolini”, rekao je predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi u Tirani, prenose tamošnji mediji.

Arifi se u prestonici Albanije u četvrtak sastao sa predsednikom ove države Ilirom Metom i liderom Demokratske partije Ljuljzimom Bašom, prenosi Ora njuz.

Sagovornike je upoznao, kaže on, sa problemima i izazovima sa kojima se suočavaju Albanci na jugu Srbije.

-Rekao sam im kako se Srbija ponaša prema Albancima iz Preševske doline, kako se koristi metodom etničkog čišćenja. Tražili smo pomoć Albanije. Mislim i nadam se da će Albanci jednog dana živeti zajedno u ujedinjenoj Evropi – rekao je Arifi nakon sastanka sa Bašom.

Arifi je na svom FB nalogu objavio da je sagovornike upoznao sa problemom nepriznavanja kosovskih diploma u Srbiji, migracijom mladih i nebrizi države za ekonomski razvoj juga Srbije. Naveo je i da su sagovornici obećali finansijsku i institucionalnu podršku Bujanovcu.

Po rečima šefa opozicione Demokratske stranke Ljuljzima Baše, ta strankaje obećala je da će učiniti sve da stavi tačku na „nemar aktuelne vlasti prema ustavnim obavezama koje ima svaka albanska vlada i da će pružiti svu neophodnu političku i finansijsku podršku Albancima Preševske doline“.

On je kritikovao premijera Edija Ramu, naglasivši da je na sastanku u Skoplju sa Vučićem i Zaevim, “ćutao o građanima o kojima ima ustavnu obavezu da se brine“.

-Ne znam koliko vremena Edi Rama posvećuje ovom problemu, dok razgovara sa svojim prijateljem Vučićem, ako je znao, dobro je čuvao tajnu – zaključio je Baša.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *