Radnici protestuju ispred „Geoksa“: Traže plate i otpremnine

Bujanovac, Vranje, 3. avgust 2021. (foto: S. Petrov) –  Radnici fabrike “Geoks” u Vranju, koja je u ponedeljak zvanično prestala sa radom, protestovali su u utorak od 7 časova na ulazu u fabrički krug.

Kako javlja Nova.rs, protestovalo je nekoliko desetina radnika, uglavnom iz proizvodnje.

-Džaba smo ovde, stečajni upravnik Miloš nije hteo da siđe da popriča s nama. Rekli su nam ovi iz obezbeđenja da napišemo primedbe na papiriću i ostavimo tu. Sramota –  rekli su okupljeni, prenosi Vranje news.

Ove ljude je nakon nedelja neizvesnosti i spekulacija prvog radnog dana nakon kolektivnog odmora dočekalo obaveštenje o postupku likvidacije.

-Niko nas od šefova nije pozvao da nam to kaže dok smo bili na ‘odmoru’. Saznajemo da smo dobili otkaz preko društvenih mreža i medija – dodaju radnici.

Jedan od njih je i tridesetogodišnji N.D. koji je sa platom od 39.000 dinara bio među „plaćenijima“.

-Kad imaš bolju poziciju imaš 2.000 dinara više mesečno i veći rizik da izgubiš prste – rekao je revoltirani mladić koji nakon otkaza mora da traži posao u Beogradu, jer u Vranju „nema drugu priliku“.

-Ma, nema ništa od toga da svima nađu posao, sve je to laž – dodaje.

U međuvremenu se napravila gužva oko automobila s italijanskim tablicama u kojem je bio šef proizvodnje.

Radnici su mu neko vreme blokirali put, ali nije bilo incidenata.

Kako su precizirali zahtevaju otpremninu, jer ne znaju od čega će živeti i šta će raditi narednih meseci.

-Vučić sad obećava da će se naći posao za nas, a šta ja da radim dok on ne dođe u Vranje 15. septembra, je l’ da jedem gloginjke – pita jedna od okupljenih radnica, dok druga komentariše da „nije ljudski“ što niko iz uprave ne siđe „da se bar izvini“.

Ako je stvarno znao za ovo dva meseca, zašto nešto do sad nije uradio? Nego idu izbori jasno nam je sve – kaže jedna od radnica.

Ovi ljudi, nažalost, imaju mnogo sličnih iskustava.

-Tako je bilo s Koštanom, pa onda sa Sančom, evo sad Geoks. Nikad nas nisu isplatili, radim ceo život i ponovo ništa – kaže na kraju starija žena.

 




One thought on “Radnici protestuju ispred „Geoksa“: Traže plate i otpremnine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *