Vuk Stanković: Albanci u Srbiji ne žive u getu kao Srbi na Kosovu

Bujanovac, 4. avgust 2021. (Foto MC/Krik) – Albanci sa juga Srbije ne žive u getu kao Srbi na Kosovu, već imaju apsolutnu slobodu kretanja i sva ostala prava koja uživaju zajednice u demokratskim društvima, kaže doktor političkih nauka i analitičar Dejan Vuk Stanković komentarišući nove zahteve Prištine za upostavljanje reciprociteta u pravima Albanaca u Srbiji i Srba na Kosovu.

Stanković naglašava da kosovski premijer Albin Kurti ne može da traži od Srbije nikakav reciprocitet – osim ako ne misli da Srbi na Kosovu dobiju sve što imaju Albanci sa juga Srbije, prenosi Kosovo onlajn.

-Mislim da se, uz sve albanske pritužbe, prava Srba na Kosovu i Metohiji ne mogu porediti sa pravima koje imaju Albanci na jugu Srbije, jer su oni u povlašćenom položaju u odnosu na nesrećne Srbe na KiM –  kaže Stanković.

Kurti je najavio da će na reciprocitetu raditi ozbiljno, tako da može brzo da se primeni ali i da, kako kaže, stvori osnove da je odluku o ovome nemoguće poništiti.

Podsećanja radi, on je i tokom prvog mandata pominjao reciprocitet u odnosima sa Beogradom, ali je sve ostalo na rečima zbog pada njegove vlade.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *