Samo 6 Srba od 45 primljenih na stručnu praksu u Bujanovcu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 5. avgust 2021. -Među više od 45 pripravnika koji su primljeni na stručnu praksu u bujanovačkom Domu zdravlja, JP „Komunalac“ i Sportskom centru „Mladost“ svega je šestoro Srba, saznaju Bujanovačke iz više pouzdanih izvora.

Za pripravnike iz srpske zajednice vrata su bila otvorena samo u Domu zdravlja, gde je primljeno pomenutih šestoro – od 25 koliko je opštinskim programom bilo predviđeno.

U komunalnom preduzeću i Sportskom centru nema nijednog pripravnika iz srpske zajednice, već su priliku za stručnu praksu dobili isklučivo Albanci – 16 u JP „Komunalac“ i 5 u S.C. „Mladost“.

Šef kabineta predsednika opštine Sali Salihi prebacio je odgovornost na rukovodstva javnih preduzeća i ustanova,rekavši našem portalu da je lokalna samouprava, kao finansijer stručne prakse, preko opštinske Komisije za zapošljavanje „samo odredila broj pripravnika i njihova zanimanja na osnovu zahteva poslodavaca koji su konkurisali na javni poziv“.

Salihi je ustvrdio i da „partijska pripadnost nije osnov za obavljanje stručne prakse“.

Jedan od pomenutih poslodavaca – direktor JP „Komunalac“, Ruždi Halili, inače Salihijev partijski saborac u Demokratskoj partiji Nagipa Arifija, nije nas udostojio odgovora na molbu da objasni činjenicu da među 16 pripravnika koliko je primljeno u preduzeću koje vodi nema nijednog Srbina.

S obzirom da je u sredu preko Fejsbuka pitao opštinsku vlast koliko je Srba primljeno na stručnu praksu, od Arbera Pajazitija, šefa lokalnog odbora Alternative za promene koja je istupila iz vladajuće albanske većine, pokušali smo da saznamo da li njegovo interesovanje za ovo pitanje potiče od zabrinutosti zbog eventualne diskriminacije Srba ili smatra da je i šestoro pripravnika iz srpske zajednice previše, ali smo ostali uskraćeni i za njegov odgovor.

Pajaziti je lokalnu vlast pitao i zašto krije spisak pripravnika, koliko njih je dobilo priliku da po drugi ili treći put obavlja stručnu praksu i koliko njih je u srodstvu sa fukcionerima partija koje čine vladajuću koaliciju.

Po saznanjima Bujanovačkih, program stručne prakse u Predškolskoj ustanovi „Naša radost“, u kojoj je trebalo da bude primljen najveći broj pripravnika, pored Doma zdravlja (25) i „Komunalca“ (16), još uvek nije počeo.

Šef kabineta Salihi je objasnio da razlog za to nije nedostatak novca u budžetu opštine, već raspust, te da će u vrtiću i školama program početi da se realizuje od septembra.

Po odluci iz maja ove godine, Opština Bujanovac će finansirati stručnu praksu  za 107 nezaposlenih u 21 javnoj ustanovi, preduzećima i školama.

Za stručno sposobljavanje lokalna samouprava je ove godine predvidela 18 miliona dinara.

 

 

 




2 thoughts on “Samo 6 Srba od 45 primljenih na stručnu praksu u Bujanovcu

  1. Fata Fejzulzhi

    Citajuci ovo nigde nisam procitala da se poominju romi. E pa na vasu zalost i mi smo tu i to ne u malom broju. I mi treba da radimo i zivimo sa svojim porodicama pa bi trebalo da racunate i na nas kada pravite planove za zaposljavanje . Bujanovac je mutietnicka zajednica srba albanaca i roma.

    Reply
  2. Komita

    Ocigledno je a i sada je jos jednom ovim je na delu je potvrdjena uzrecica „DRSTE LOPOVA“ da albanci koji non stop kukaju u drzavi Srbiji iduci na koja ne sve vrata i prozore i domace/strane institucije (ocekujemo da pocnu i u piljarama) da kukaju o ugrozenosti svojih prava u realnom zivotu i desavanjima na najbezocniji, najneprimereniji nacin rade upravo ono na sta se upravo zale… i nije prvi put… i nikog to vise ne iznenadjuje, nisu se ni do sada drugacije ponasali, nismo drugacije ni ocekivali… iznenadjuje cutanje drzave…

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *