Tiodorović: Bolnice pune zaraženih iz Grčke

Bujanovac, 9. avgust 2021. Epidemiolog i član Kriznog štaba za sprečavanje širenja korona virusa Branislav Tiodorović kaže da u kovid bolnice najveći broj obolelih dolazi iz žarišta – Grčke i Hrvatske.

-Zbog nepoštovanja mera i zato je potrebna rigoroznija kontrola – rekao je Tiodorović za RTS.

Dodao je da svi žele da školska godina krene regularno.

-Ne možemo da pritiskamo decu od 12 godina da se vakcinišu, a da nemamo zadovoljavajuće rezultate kod odraslih – istakao je epidemiolog.

Po njegovim rečima, prosvetni radnici moraju da shvate da treba sebe da zaštite i da će tako da zaštite decu.

-Podstaknimo da deca nose maske, i svako insistiranje na masovnom testiranju je neizvodljivo, ne možemo to da radimo stalno – rekao je Tiodorović.

Navodi da bi trebalo da imamo mirniju epidemijsku situaciju da bi se deca vratila u klupe, ali da je to teško očekivati.

Govoreći o delta soju, rekao je da ako se uzme u obzir broj hospitalizovanih, može se zaključiti da nije za paniku, ali jeste za pažnju.

-Ovo je poslednji trenutak za vakcinaciju, da prosvetni radnici obezbede uslove za normalan rad – dodao je.

Naveo je da se mora napraviti razlika između lokalnih samouprava koje imaju visok procenat vakcinisanih i onih koji nemaju i da se tako odredi ko će ići onlajn, a ko regularno u školu.

-Dileme nema: zdravstveni radnici moraju biti svi vakcinisani, svi oni koji dolaze u kontakt sa pacijentima – rekao je Tiodorović i ukazao da vakcinacija nije stvar demokratije nego civilizacije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *