Američki ambasador: Kompromis za pitanje Kosova, ne samo ispostavljati zahteve

Bujanovac, 11. avgust 2021. Za bilo kakav dogovor između Beograda i Prištine neophodni su kompromisi kod obe strane, kaže ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri.

-Svi se slažemo da mora da postoji produktivan dijalog između Beograda i Prištine i da ljudi ne mogu da dođu za sto sa zahtevima, a da ne budu spremni na kompromis. Svaki dogovor između Beograda i Prištine će zahtevati kompromis na obe strane i mora da postoji obostrana spremnost za razgovor. SAD podržavaju dijalog uz pomoć Evropske unije. Očekujemo da će se odvijati u pravcu tako da i Beograd i Priština napreduju na svom putu ka EU – poručio je Godfri, prenosi portal 021.rs.

Ambasador je prokomentarisao i inicijativu „mini Šengen“, nedavno preimenovanu u „Otvoreni Balkan”, rekavši da je zadovoljan što su načinjeni novi koraci ka većoj regionalnoj ekonomskoj integraciji.

-Da se pokaže ljudima da bolja saradnja u regionu doprinosi i njima samima, da je njihova budućnost svetlija i da imaju snažniju ekonomiju na kojoj mogu da rade efektivnije – rekao je ambasador.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti sastali su se prvi put u junu ove godine da razgovaraju o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a jedino oko čega su se složili je da razgovor treba da se nastavi.

Isti ishod je bio i u julu, kada su se sastali drugi put.

Dijalog između Beograda i Prištine traje već 10 godina.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *