Bujanovačke u Ksamilu

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 12. avgust 2021. Pre nekoliko godina većina Srba verovatno nije ni čula za Ksamil, jedno od najpopularnijih letovališta u Albaniji, a ideja o letovanju u ovoj zemlji retko kome je padala na pamet. Ovog leta, međutim, u Ksamilu, uz albanski, dominira srpski jezik, u šta se uverila novinarka Bujanovačkih koja je tamo letovala.

Ksamil je malo mesto sa očaravajućom prirodom, peskovitim plažama, tirkiznom bojom mora i ostrvima do kojih vas voze mnogobrojni brodići.

Put do ovog mesta na krajnjem jugu Albanije je dobar i bezbedan, a preporuka je ići preko Kosova, zatim auto-putem do Tirane i potom do Đirokastre kako bi se izbegao krivudavi put duž obale mora, koji, prema iskustvu onih koji su bili, nije nimalo prijatan.

Cene smeštaja i hrane su više nego povoljne ako znamo da je reč o najpoznatijem delu albanske rivijere.

Apartmani u privatnom smeštaju su uredni, domaćini ljubazni, a cene  se kreću od 35 evra (van sezone) do 80 eura (u sezoni), opet zavisno od lokcije.

Kafa i sokovi se mogu popiti za 200 dinara, porodični ručak ne košta više od 3000 dinara, cena ležaljki varira od 700 do 1500 dinara uz napomenu da je tokom sezone, jula i avgusta, teško naći slobodan komplet ležaljki i suncobrana.

Ako se i nađe mesto na nekoj egzotičnoj plaži sa pogledom na jedno od Ksamil ostrva ili Krf,  neka vas ne iznenadi nedostatak tuševa i kabina za presvlačenje, kao i kanti za smeće.

Čini se da je to luksuz uz svu egzotiku koju turista dobija.

Ovo letovalište je na samoj granici sa Grčkom i iako ne tako veliki i sa možda nedovoljnim prostorom na plažama jer su male, Ksamil važi sa jedno od omiljenih porodičnih mesta.

Zbog situacije sa pandemijom, ovog leta je ova destinacija “eksplodirala” i među omladinom, pa se stiče utisak da Ksamil prerasta u mesto dobrog provoda i bogatog “noćnog života”.

Za one koji vole malo mesto, gde je sve na pešačkoj udaljenosti, koji vole da uživaju u nestvarnom prizoru prelamanja svetlosti i boja, koji vole da istražuju obalu, možda čak i da se osame na nekoj manje urbanoj plaži, Ksamil je pravi izbor.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *