Rama: „Otvoreni Balkan“ je prilika da Srbija prizna Kosovo

Bujanovac, 12. avgust 2021. Premijer Albanije Edi Rama kaže da „Otvoreni Balkan“ nije samo put za prosperitet albanske nacije, već je i nova i velika prilika  da Srbija prizna Kosovo.

Po njegovim rečima, ta incijativa uklanja i granicu između Albanije i Kosova, prenosi Kosovo onlajn.

-Što se tiče jednog od mnogih primera velike dobrobiti “Otvorenog Balkana”, ko ne želi da shvati zašto otvoreni Balkan konačno uklanja granicu između Albanije i Kosova, neka kažu zašto je do danas nisu uklonili oni koji su to obećali i zašto ne mogu ukloniti tu granicu bez “Otvorenog Balkana” – naveo je Rama na Fejsbuku.

On je kritikovao kosovske lidere zbog odbijanja da pristupe inicijativi „Otvoreni Balkan“, navodeći i da Priština ponašanjem u dijalogu sa Beogradom iritira svoje saveznike.

-Može li Kosovo da postigne mir i može li država da procveta, ali i Albanci u celini, pretvaranjem dijaloga sa Srbijom u monolog koji ne kvari posao Srbiji (već iritira saveznike već godinama)  – upitao je Rama.

Dodao je da niko na Kosovu ili u Albaniji ne očekuje od njega i nove vladajuće većine u Albaniji, da odustanu od „diplomatske borbe za mir i ekonomski i društveni prosperitet na otvorenom Balkanu – uključujući priznanje Kosova od Srbije“.

Onima na Kosovu koji ga proglašavaju izdajnikom, poručio je da je on u svakoj prilici glasno govorio da Srbija treba da prizna Kosovo.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *