Vatrogasci se vratili iz Grčke: Puno srce zbog zahvalnosti meštana

Bujanovac, Niš, 15. avgust 2021. (foto: T.T. Južne vesti) – Srpski vatrogasci koji su šest dana gasili požare u Grčkoj, vratili su se u Niš. Kažu da su na Eviji zatekli dramatičnu situaciju, ali da je sada stanje mnogo bolje i da su dirnuti načinom na koji su im meštani ovog grčkog ostrva zahvalili za sve što su uradili za njih.

Situaciju koju su tamo zatekli opisuju dramatičnom, od dima i vatre nisu raspoznavali koje je doba dana, ali je situacija sada bolja, kaže komandir vatrogasno-spasilačke jedinice Aleksandar Arsić, prenose Južne vesti.

U ponedeljak se 37 srpskih vatrogasaca iz Niša sa 14 vozila zaputilo na grčko ostrvo Evija kako bi pomogli tamošnjim kolegama u gašenju požara koji je zahvatio deo te mediteranske zemlje, a nakon šest dana vratili su se punog srca.

-Kako smo došli trajektom, verujte, zaista je bilo dramatično. Celo ostrvo je bilo praktično u dimu, pepeo je leteo po nama svuda po celom ostvru. Kad smo krenuli nazad slika je potpuno drugačija, ostvro je počelo da živi normalnim životom ponovo i zadnji dan su dolazili meštani, zahvaljivali se, pozdravljali nas i to je ono što nam je ispunilo srca i bilo je dirljivo – navodi Arsić.

Za uspeh na liniji na kojoj su gasili vatru komandant vatrogasno-spasilačkog bataljona iz Niša Marko Radovanović kaže da je najviše zasluženo njihovo jedinstvo.

-Ono što mogu da kažem za naš rad je da je znanje, iskustvo, dobra tehnika i pre svega naše jedinstvo, jer smo se držali svi kao jedan, doveli do uspeha i do toga da taj deo linije koju smo dobili, požar nije uspeo da pređe. Bilo je prilika da smo stajali na par metara od vatrenog zida koji je bio i preko 20 metara visine, tako da svako od nas da je tog trenutka odustao, da je rekao „ja ne mogu više“, mi ne bismo uspeli, znači držali smo se svi kao jedan i to mislim da je glavno za naš uspeh – kaže Radovanović.

Dodaje da je na ostrvu sada vatra spuštena, ali da na toj liniji mora da se dežura kako ne bi došlo do ponovnog raspaljivanja.           

-Ovako veliki katastrofalni požari se gase dugo… Postoje manja žarišta, ali to se sad kad ima nekog na licu mesta lako lokalizuje i rešava – navodi on.

U znak zahvalnosti meštani jednog sela koje su odbranili od požara na Eviji srpskim vatrogascima su poklonili ikonu sa posvetom iz tamošnje crkve i plaketu.

 

U Nišu je za vatrogasce u subotu pripremljen simboličan doček.

Vatrogascima su se u Grčkoj u gašenju požara priključila 14 pripadnika Helikopterske jedinice MUP-a sa 3 helikoptera.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *