Žene iz Bujanovca na besplatnim preventivnim pregledima

Piše D. Stošić

Bujanovac, 20. avgust 2021. – Oko 70-tak žena sa teritorije opštine Bujanovac je besplatno pregledano u okviru projekta “Zdravlje žena i Covid-19” Odbora za ljudska prava iz Vranja.

Besplatni pregledi obuhvataju ultrazvučni pregled dojke i reproduktivnih organa sa ciljem podizanja svesti kod žena o značaju prevencije, a pod parolom “bolje sprečiti, nego lečiti”

-Celokupna epidemiološka situacija povodom Covida-19 dovela je do kolapsa zdravstvenog sistema u smislu da je nemoguće doći do termina za pregled jer su svi resursi usmereni na covid, a ovaj projekat organizaciono i preventivno pruža podršku ženama, rekla je za Bujanovačke koordinator projekta Natalija Trajković.

Ona dodaje da se, prema rečima zdravstvenih radnika, rak grlića materice i rak dojke, kao najčešći zloćudni tumori kod žena, mogu prevenirati redovnim pregledima i adekvatnom zdravstvenom zaštitom.

– Imamo veliki odaziv žena što je odlično, naši lokalni saradnici na terenu okupljaju žene i iz manjinskih grupa. Cilj ovog projekta je da ženama ovi preventivni pregledi postanu redovni, da se kod njih podigne svest o prevenciji. Ultrazvučni pregled dojke se obavlja u Vranju uz beplatan prevoz, a ginekološki pregled u Bujanovcu, rekla je Natalija Trajković.

U fokusu projekta je i prevencija bolesti čiji uzrok nije kovid-19, sa ciljem pravovremenog otkrivanja do tada neprepoznatih poremećaja zdravlja žena koji su vodeći po smrtnosti.

Žene koje su u okviru projekta obavile zdravstvene preglede ističu njegovu važnost i značaj, ali su i saglasne s tim da je neophodna veća podrška kroz proces edukacije i prevencije.

Zdravstvene preglede mogu da obave žene starosne dobi od 25 do 60+ godina sa teritoriji opštine Bujanovac.

066 410 820 Info linija za zdravlje žena u uslovima epidemije korona virusa

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *