Zavetnici: Da se okrug zove Vranjski a ne Pčinjski

Bujanovac, 24. avgust 2021.- Zavetnici pokreću inicijativu da se Pčinjski okrug preimenuje u Vranjski pozivajući se na uporište u istoriji, geografiji, logici i tradiciji.

Kako je saopštio vranjski odbor stranke, “oduvek je Vranje bilo administrativni, privredni, ekonomski i kulturni centar okruga!”

”Dakle, potpuno je logično i više nego opravdano da okrug nosi naziv po najpoznatijem gradu ili geografskom pojmu u njemu, a ne po perifernim i skoro nebitnim obeležjima, piše u saopštenju.

Kako se navodi, reka Pčinja protiče periferijom okruga, nereprezentativna je i “zaista čudi čime su se vodili oni koji su taj naziv odredili i periferiju stavili u centar”.

”Stoga smatramo da našem okrugu treba dati naziv Vranjski, sa čime se slaže najveći broj građana, i ispraviti učinjenu grešku! Ovaj okrug to zaslužuje”, zaključuju Zavetnici u saopštenju koje je potpisao predsednik odbora Dragan Nikolić.




One thought on “Zavetnici: Da se okrug zove Vranjski a ne Pčinjski

  1. Nikola

    I Presevo i Bujanovac je bio srez. Da li to zna Nikolic? Presevo je bilo oduvek. Zasto se ovaj okrug ne zove presevski ili bujanovacki? Neka procita literaturu, istoriju Preseva i Bujanovca pa ce viditi da je Vranhe bilo uvek gurano od strane drzave. Presevo i Bujanovac je bio u sastavu stare srbije a vranje? Vecina gradjana Preseva i Bujanovca su protiv ove inicijative. Boricemo se do kraja pa i uz pomoc SAD.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *