Kamberi ministru Ružiću: Posle himne u školama, očekujem da ubacite Vučića u udžbenike

Bujanovac, 31. avgust 2021. –Odluka o obaveznom intoniranju himne Bože pravde na početku školske godine u svim školama u Srbiji predstavlja  nepotrebnu politizaciju škola i obrazovanja za vaše lažne domoljubne potrebe – poručio je narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi ministru prosvete Branku Ružiću.

Neću se iznenaditi ako vaša sledeća odluka bude da Vučića ubacite u školsko gradivo, a da đake uniformišete u SNS dresove, dodao je šef poslaničke grupe Ujedinjena dolina-SDA Sandžaka.

Svrha odluke o himni je, kako je naveo Ružić, da „poštujemo zastavu, grb i himnu kako bismo sačuvali svoj identitet“.

Kamberi poručuje ministru da je njegova osnovna obaveza prema deci, pre nametanja himne, da obezbedi udžbenike na albanskom za učenike Preševačke doline, normalne i podjednake uslove za školovanje i priznavanje diploma.

Svako od nas mora zadržati svoj identitet, i u tome se slažemo. Ali, postavlja se pitanje da li himna, čije intoniranje naređujete, predstavlja samo srpski identitet, ili i identitet manjina? Kako će ova atmosfera uticati na manjine? – pita Kamberi Ružića.

Podseća da manjine u Srbiji čine preko 20 posto stanovništva i zaključuje da „imaju drugačiji identitet od onoga što želite da nametnete“.

Ovo je stvarnost bez obzira koliko se trudite da je ignorišete. Poštovanje mora biti uzajamno, bićete poštovani onoliko koliko vi poštujete druge. U atmosferi u kojoj Srbija zakonom diskrimiše Albance, posebno u uskraćivanju prava na upotrebu nacionalnih simbola, ni jedna politička odluka, ma koliko bila uverljiva, ne može podići poštovanje prema onome ko čini diskriminaciju, zaključuje narodni poslanik Šaip Kamberi. 




One thought on “Kamberi ministru Ružiću: Posle himne u školama, očekujem da ubacite Vučića u udžbenike

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *