Bratu: OEBS je za multietničku vlast u Bujanovcu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 1. septembar 2021. Stav  OEBS-a je da je da je neophodno da u multietničkim sredinama postoji multietnička vlast, rekao je danas u Bujanovcu ambasador Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu posle razgovora sa predsednikom opštine Nagipom Arifijem.

-Opštinska vlast je bila jedna od tema današnjeg sastanka. Misija, a i ja lično, smatramo da je neophodno da u multietničkim sredinama i vlast bude multietnička. To je princip, a taj princip se odnosi i na opštinu Medveđa – glasio je odgovor Bratua na pitanje našeg portala.

Bujanovačke su Bratua pitale da li je, kao predstavnik organizacije koja se toliko zalaže za multietničnost u Bujanovcu, zabrinut što lokalna vlast po prvi put nakon više godina nije multietnička.

Da li i šta Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) preduzima po ovom pitanju, odnosno da li će današnju posetu i razgovore sa političkim predstavnicima Albanaca i Srba iskoristiti da utiče na formiranje nove – mulietničke vlasti, pitanje je koje je ostalo bez konkretnog odgovora.

-Ovo je moja prva poseta Bujanovcu i mnogo je tema o kojima se razgovara. OEBS može da radi samo u partnerstvu sa institucijama Republike Srbije, tako da moramo raditi zajedno i razgovarati o svim problemima – rekao je Bratu.

Naglasio je, inače, da je mnogo spornih pitanja, posebno ističući implementaciju Plana od 7 tačaka i priznavanje (kosovskih) diploma.

-Možda sam ja naivan što verujem da postignute sporazume treba poštovati. Videćemo šta možemo da uradimo kako bi videli bolju implementaciju Plana od 7 tačaka. Pitanje diploma, takođe, koje je zapravo  lako pitanje, a predsednik Arifi me je podsetio da Vašingtonski sporazum sadrži tačku koja se odnosi upravo na priznavanje diploma. OEBS će nastaviti da radi sa Arifijem i svima ostalima – rekao je Bratu.

 

Predsednik opštine je naglasio da je sa ambasadorom Bratuom razgovarao i o pasivizaciji adresa Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi.

-I ranije sam razgovarao sa predstavnicima albanske zajednice o pasivizaciji, kao i sa predstavnicima državnih institucija. To pitanje je na našoj agendi i pokušavamo da ga rešimo, ali ne znam šta možemo očekivati. Rečeno nam je da to nije političko pitanje  – rekao je Bratu.

Nakon razgovora sa Arifijem ambasador OEBS-a se zaputio na sastanak sa zamenikom predsednika opštine Šćiprimom Muslijuom, a u agendi je i susret sa predsednikom Skupštine Enverom Ramadanijem.

Sa Bratuom će se odvojeno sastati narodni poslanik i šef bujanovačkih naprednjaka Nenad Mitrović i odbornik Stojanča Arsić, kao predstavnik Socijalističke partije Srbije (SPS).

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *