Mitrović: Bujanovac vodi Kurti preko Šaipa Kamberija

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 2. septembar 2021. „Svealbanska“ vlast u Bujanovcu će potrajati ceo mandat, a politikom lokalnih Albanaca, umesto Tirane, sada upravlja Priština preko Šaipa Kamberija koji je glavna veza sa Albinom Kurtijem, šefom prištinskih vlasti,  ocenio je za naš portal prvi čovek bujanovačkih naprednjaka Nenad Mitrović.

Njegov kolega u Skupštini Srbije Kamberi, kako kaže poslanik Mitrović, pravi najveće probleme.

-To vidimo po njegovim, ali i izjavama pripadnika njegove stranke (Partije za demokratsko delovanje), koji zagovaraju razdor, mržnju i podele – kaže Mitrović.

On smatra da se Tirana, koja je presudno uticala na formiranje „svealbanske“ vladajuće većine prošlog leta, sada povukla, a da je Priština preuzela primat u instruisanju Albanaca i u Bujanovcu i Preševu da istraju u sprovođenju monoetničke vlasti.

Upravo zbog toga, procenjuje Mitrović, ova vlast će izgurati ceo mandat, iako im se sa strane sugeriše, a i oni sami vide koliko su sa ovakvom većinom  naneli štete opštini, u svakom pogledu.

Da multietnička sredina treba da ima multietničku vlast je zvaničan stav i OEBS-a, koji je Mitroviću u sredu preneo ambasador ove organizacije Jan Bratu.

-Albanci pričaju da su diskriminisani od strane države Srbije, a zapravo oni sprovode strašnu i nedopustivu diskriminaciju prema Srbima koji ovde žive, što sam i rekao ambasadoru Bratuu. Na sastanku sam naglasio da je 40 odsto Srba, stanovnika opštine Bujanovac, izopšteno iz društvenog i političkog života i da bukvalno ne odlučujemo ni o čemu. Njegova poruka je bila jasna – princip OEBS-a je da je u multietničkoj sredini neophodna i takva vlast – naglašava Mitrović.

Dodao je da se nada da će ovakav stav Bratua i njegova jučerašnja poseta uticati na albanske političke lidere da koriguju „nerazumnu odluku koju su doneli prošle godine“.

-Da sednemo i redefinišemo odnose, predstavnici srpskih i albanskih partija, da dođemo do nekog dogovora oko multietničke vlasti. Međutim, ipak mislim da do toga neće doći – zaključio je Mitrović.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *