Nastavnici odlučili, u školi B. Radičević bez besplatnih udžbenika

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 6. septembar 2021. U Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Bujanovcu ove školske godine se neće koristiti niti jedan besplatan udžbenik koji nudi Fondacija Kavčić, potvrdio je Bujanovačkim direktor škole Nenad Tasić.

Tasić kaže da su tako odlučili stručni saveti, koje čine nastavnici određenog predmeta i nastavnici razredne nastave, odnosno učitelji.

Po njihovoj odluci, prednost u odnosu na Fondaciju Kavčić, dobio je izdavač „Novi logos“ za udžbenike u prvom i četvrtom razredu, a u drugom i trećem će se koristiti udžbenici izdavačke kuće „Vulkan“.

Za knjige od petog do osmog razreda, po Tasićevim rečima, zastupljeni su razni izdavači, ali ne i Fondacija Kavčić.

Iako je fondacija srpskog naučnika Aleksandra Kavčića, koja nastoji da omogući besplatne udžbenike za sve učenike u Srbiji, blagovremeno poslala ponudu bujanovačkoj školi, a Tasić još u aprilu rekao da su vrata škole za ovu fondaciju širom otvorena, očigledno je da su prevladali „izdavački karteli“, kako iz fondacije nazivaju protivnike besplatnih udžbenika za sve.

-Odluku koji će se udžbenici koristiti donose nastavnici i učitelji, oni predaju i oni isljučivo i odlučuju o tome – kaže Tasić.

Dodao je da su njegove kolege vodile računa da deca mogu da nasleđuju udžbenike od starijih učenika i da polovina od oko 1000 đaka škole već dobija besplatne udžbenike od države.

Roditelji mogu nabaviti i polovne udžbenike po skromnim cenama, kaže on, nižim nego što bi koštalo štampanje udžbenika u elektronskom formatu koje nudi Fondacija Kavčić.

Po njegovim rečima, roditelji su toga svesni, pa zbog toga nije ni bilo primedbi na izbor izdavača.

Međutim, Fondacija je u junu saopštila, da sve što je potrebno da bi se dobila besplatna štampana izdanja udžbenika, škola, učitelji i nastavnici ili roditelji treba da se jave fondaciji putem sajta besplatnabiblioteka.com i da pošalju podatke koliko imaju đaka i za koji predmet bi želeli da dobiju.

Do tada je bilo isporučeno oko 15.000 štampanih izdanja udžbenika školama u Srbiji.

-Škole najčešće naručuju štampana izdanja za sedmi i treći razred, a zatim za osmi, drugi kao i prvi razred osnovne škole. Svima koji naruče udžbenike dostavljamo za nekoliko radnih dana –  rekao je tada osnivač fondacije Aleksandar Kavčić.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *