Kamberi: Vučić se zalaže sa „Srpski svet“, ostalo je propaganda

Bujanovac, 9. septembar 2021. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić konačno je priznao da Albanci u Srbiji nisu integrisani, kaže narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi.

Kamberi je, međutim, poručio da „ne idu zajedno zalaganje za „Srpski svet“  i propaganda o integraciji manjina, pa i Albanaca”, ocenivši da je Vučić “konstruktivan” samo pred međunarodnom zajednicom.

Reakcija je usledila nakon što je Vučić, posle sastanka sa šefom Misije OEBS-a, kako kaže Kamberi, izjavio da će država integrisati Albance, da rade kao policajci i lekari, ali da bi „trebalo bi da znaju u kojoj zemlji žive“.

-Prvo, dobra vest je da i sam predsednik Srbije konačno priznaje da Albanci u Srbiji nisu integrisani. Drugo, već je viđeno da se izostanak integracije manjina pravda njihovom nelojalnošću državi – navodi Kamberi na Fejsbuku.

Kako je naglasio, lojalnost građana državi je odgovornost države, a ne građana.

-Ako postoje građani koji ne osećaju državu kao svoju, krivicu treba svaliti na državu i njene organe, a ne na građane – smatra poslanik.

Danas ima mnogo građana srpske nacionalnosti koji ne osećaju Srbiju kao svoju državu i napustili su je, kaže on, jer im ne obezbeđuje blagostanje niti osećaj pripadnosti.

-Isto tako ima mnogo građana albanske nacionalnosti koji danas osećaju Švajcarsku ili Sjedinjene Države kao svoju državu, zbog dobrobiti i prava koja država nudi – dodao je.

Kamberi navodi da su Albanci na jugu Srbije godinama čekali da se zaposle u institucijama Republike Srbije, da im se priznaju diplome, nacionalni simboli i čekju investicije, ali da ih odbacuje država kojom vlada gotovo isključivo predsednik Vučić.

-Država blokira tri sporazuma (2001, 2009 i 2013) koje je potpisala za integraciju Albanaca  i društveno-ekonomski razvoj doline. Blokira dijalog sa izabranim predstavnicima Doline, ista ona država kojom gotovo isključivo upravlja predsednik Vučić – kaže Kamberi.

On je ocenio i da Vučić nastavlja da manipuliše međunarodnom zajednicom tako što je „konstruktivan“ u inostranstvu i autoritaran kod kuće prema manjinama i opoziciji.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *