Ni 2 godine posle sporazuma nije otvoren prelaz prema S. Makedoniji Miratovac-Lojane

Bujanovac, 11. septembar 2021. (foto FB: Miratovac)- Narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi pitao je premijerku kada će se otvoriti granični prelaz Miratovac-Lojane između Srbije i Severne Makedonije.

Podsetio je da je 2005. između ova dva sela ubijen mladić Dašim Hajrulahu, dok se vraćao iz Lojana gđe ima familiju.

Ova dva sela praktično su spojena, a brojni meštani Miratovca imaju svoja imanja u ataru Lojana koje se nalazi u S. Makedoniji.

”Otvaranje prelaza je jedan od najstarijih zahteva Albanaca, a intezivirani su 2005. kako bi građani lakše mogli do svojih imanja i porodica u S. Makedoniji. Međutim, i pored brojnih najava i sporazuma, prelaz još uvek nije otvoren”, rekao je Kamberi u Skupštini Srbije.

Kako je naveo, 2019. tadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je sa svojim makedonskim kolegom potpisao sporazum u Skoplju o uspostavljanju graničnog prelaza Miratovac-Lojane.

Kamberi je podsetio na Stefanovićeve reči da će otvaranje prelaza olakšati život građana, ali i ubrzati  promet ljudi i robe.

“Sada kada je potpisana nova inicijativa Otvoreni Balkan između Albanije, S. Makedonije i Srbije, možda se konačno stvore uslovi da se otvori ovaj granični prelaz”, kazao je Kamberi.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *