Milković: Nema razloga za teorije zavere, sad je vreme za zaprašivanje larvi komaraca

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 21. septembar 2021. Nema ničega neuobičajenog u zaprašivanju, odnosno suzbijanju larvi komaraca početkom jeseni, što je sada slučaj u Bujanovcu, kaže za naš portal doktor veterine Miodrag Milković, direktor Veterinarske stanice Bujanovac.

Nakon što je vest o suzbijanju larvi komaraca na Fejsbuk stranici našeg portala izazvala brojne negativne reakcije čitalaca, koji su se pitali „kakvi komarci u septembru“, uz teorije zavere o trovanju, pa i širenju kovida, Bujanovačke su kontaktirale Milkovića, kao nekog ko je stručan za ovu oblast.

-Suzbijanje larvi se vrši upravo na jesen, a poželjno je i u proleće. Treba razumeti da se radi o larvama, o nečemu što tek treba da postane komarac. Da bi razumeo neko ko je laik, larva je nešto poput jajeta – pojašnjava Milković.

Zaprašivanje na jesen i proleće, kako je rekao, da ne bi bilo komaraca preko leta, kad im je vreme.

Kako su prošle nedelje šturo saopštili iz Opštine, zaprašivanje je trebalo da počne u utorak (21. septembar) i završi se u četvrtak (23. septembar).

-Suzbijanje larvi komaraca će se  vršiti od 9 do 18 časova, ako to dozvole vremenske prilike, i to preparatom Larvastop Piriprox 0,5 ZG. Tretman sprovodi firma Ekozaštita d.o.o. iz Beograda po ugovoru sklopljenom u aprilu ove godine – saopšteno je prošlog petka.

U saopštenju nisu bile navedene lokacije, a da li je tretman počeo nismo uspeli da saznamo do objavljivanja teksta.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *