Nacionalni savet traži da Albanci sa juga Srbije ne plaćaju probne tablice

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 23. septembar 2021. – Nacionalni savet Albanaca (NSA) uputio je kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova zvaničan zahtev da se od obaveze korišćenja kosovskih probnih tablica izuzmu stanovnici Bujanovca, Preševa i Medveđe, rekao je Bujanovačkim Ragmi Mustafa, predsednik NSA.

Mustafa ističe  da je najvažnije da se „stvore uslovi za slobodno kretanje građana i kapitala“, kako je rekao, „ne samo zbog porodičnih već i zbog poslovnih veza“.

– Podržavamo svaku odluku Vlade Kosova koja osnažuje njihovu državnost, ali bi trebali da imaju na umu da su Bujanovac i Preševo najnerazvijenije i najsiromašniije opštine i da u tom smislu pokažu više razumevanja kada donose odluke koje direktno pogađaju i ova područja – kaže Mustafa.

Kakav će biti odgovor kosovskih institucija i na koji način će biti sprovedeno „izuzeće“ stanovnika ovih opština, Mustafa nije mogao da precizira, pozivajući se na reči kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Svečlje.

– Ministar je govorio o kompenzaciji, ali nemamo informaciju kako i na koji način će to biti rešeno, jer odluku o tome donosi Vlada Kosova – rekao je Mustafa.

Politički lideri Albanaca u Bujanovcu – Šaip Kamberi i Nagip Arifi podržali su odluku vlasti u Prištini o probnim tablicama, ali su obojica naglasili da će taj potez naneti štetu stanovnicima opština na jugu Srbije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *