I bujanovački advokati u štrajku, kažu da se bore za interes građana

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 24. septembar 2021. – Svi bujanovački advokati u petak štrajkuju, kao i njihove kolege u celoj zemlji, zbog odluke Vrhovnog kasacionog suda (VKS) da banke imaju pravo da naplaćuju naknade na ime troškova obrade kredita.

Međutim, Advokatska komora Niš koja broji oko 1.150 članova među kojima su i advokati iz Bujanovca, saopštila je u petak da se protivi obustavi rada kao vidu borbe jer, kako navode, nisu poznati rezultati pregovora između predsenika VKS i predstavnika Advokatske komore Srbije.

Kako saznaje naš portal, nemali broj Bujanovčana koji se upustio u spor sa bankama zbog naplate obrade troškova kredita, pogođen je ovakvom odlukom VKS, pa oni koji su uspeli u sporu strahuju od povraćaja novca, a oni koji se još uvek tuže od gubitka novca.

Po rečima Miloša Arsića, advokata iz Bujanovca, radi se o „neprijatnoj situaciji“ u kojoj će ili „advokati sami snositi troškove izgubljenog spora“ ili će „trpeti kritike ljudi, tužitelja, koji će na kraju platiti ceh ovakve odluke VKS“

– Banke su izrazile načelnu spremnost da ne traže troškove postupka, i nadamo se da će zadržati takav stav, jer ne verujem da će Vrhovni kasacioni sud menjati ovu odluku – advokat Arsić za Bujanovačke.

Naglašava da se time „narušava pravna sigurnost građana“ i da se „menja dosadašnja praksa naših sudova“, jer je VKS ovom „dopunom“ zapravo usvojio potpuno drugačije rešenje i poništio sopstveni pravni stav iz 2018. godine.

– Mislim da su i pojedine kolege iz većih gradova svojom bahatošću i kršenjem kodeksa profesionalne etike advokata, konkretno sticanjem klijenata putem posrednika doprinele ovakvoj situaciji želeći da se obogate preko noći, jer da se ostalo na manjem broju tužbi, možda bi bankarski lobi mirovao – dodaje Arsić.

Po njegovim rečima, sudska praksa je do sada donosila odluke u korist tužioca-korisnika kredita, a na štetu banaka, dok će sa novom odlukom VKS sudovi donositi odluke suprotne dosadašnjim,

-Pa je ovo zapravo borba advokata, pre svega u interesu građana i zaštite pravne sigurnosti – zaključuje Arsić.

Advokatska komora Srbije u petak obustavlja rad na jedan dan i  to tako što advokati neće postupati u postupcima pred sudovima i drugim organima, osim u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta

Vrhovni kasacioni sud je u pravnom shvatanju izrazio stav da odredba ugovora o kreditu kojom se korisnik kredita obavezuje da banci plati troškove kredita nije ništavna, pod uslovom da je ponuda banke sadražala pecizne podatke o troškovima kredita.

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *