Umesto u Gračanici, naučni skup o kralju Milutinu u Prohoru Pčinjskom

Bujanovac, 24. septembar 2021. (Foto arhiva)- Međunarodni naučni skup “Sedam vekova od upokojenja Svetog kralja Milutina”, umesto u Gračanici, kako je bilo predviđeno, održava se u petak u subotu (24-25. septembar) u manastiru Sveti Prohor Pčinjski.

Kako su saopštile eparhije vranjska i raško-prizrenska, do ove promene došlo je usled “nastale političke i bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji”.

Na dvodnevnom skupu u Prohoru svoje radove o Svetom kralju Milutinu, obnovitelju Manastira Sveti Prohor Pčinjski, a povodom sedam vekova od njegovog upokojenja, izlagaće naučni radnici sa univerziteta i drugih istitucija iz Srbije, Grčke, Nemačke, Francuske, Crne Gore i Republike Srpske.

Tokom dvodnevnog naučnog skupa preko trideset izlagača sagledaće lik i delo Svetog kralja Milutina, čime će se rasvetliti brojne teme i teze sa stanovišta istoriografije, arheologije, žitijine književnosti, teologije, ikonografije, leksikologije, diplomatije i drugih multidisciplinarnih viđenja lika Svetog kralja, jednog od najvećih ktitora u Srbiji, prenosi Vranjenews.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *