Bujanovački lovci: Bezbednost na prvom mestu

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 27. septembar 2021.Lovačko udruženje „Golub“ iz Bujanovca u saradnji sa Lovačkim savezom Srbije i Ministarstvom unutrašnjih poslova, organizovalo je proteklog vikenda tribinu na temu „Bezbednost u lovu“.

Tribina je održana u subotu u velikoj sali Doma kulture „Vuk Karadzić“ na kojoj je prisustvovalo oko 60 lovaca sa teritorije opštine Bujanovac.

– Tribina je imala savetodavni karakter sa ciljem podizanja svesti kod lovaca da lov najpre mora biti bezbedan kako bi se izbegli slučajevi samopovređivanja, ranjavanja ili smrti – rekao je za Bujanovačke, Nikola Veljković, upravnik lovišta.

Po njegovim rečima, novi članovi i mladi lovci su imali priliku da nauče pravila o bezbednom lovu, a iskusniji članovi su se tih pravila podsetili.

– Bilo je reči o korišćenju adekvatne municije u lovu, o obeležavanju lovaca „markerom“, prslucima , o bezbednoj udaljenosti jedni od drugih i o pravilnom rukovanju oružjem – kaže Veljković.

Miloš Nojković iz Bujanovca, lovac i član udruženja, ističe važnost bezbednog postupanja u lovu, posebno naglašavajući značaj vođe grupe koji sastavlja grupu, raspoređuje lovce i označava početak lova.

– Ranije to nije bio slučaj, već je svako lovio gde je hteo, pa je ova tribina važna u smislu menjanja nekih starih lovačkih navika, jer kada je lov organizovaniji onda je i bezbedniji – rekao je Nojković.

Bujanovačko Lovačko udruženje „Golub“ osnovano je 1933. godine I broji oko 500 članova, a površina lovišta je 45.804 hektara.

 

 

 

 

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *