Mustafa poziva međunarodnu zajednicu da reaguje: Vučić nam preti

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 27. septembar 2021. Izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o postojanju ideje da se zatvori prelaz Končulj prema Kosovu šef Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa ocenio je kao „direktnu pretnju Albancima u Preševskoj dolini“ i pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje.

-Ovakav rasistički, ratoboran stav, kao „osveta za događaje na severu Kosova“, protiv nevinih Albanaca u Preševskoj dolini primitivan je i antiljudski,  to je srednjevekovni mentalitet – naveo je Mustafa na Fejsbuku.

Vučić je sinoć rekao da je postojala ideja da se dozvoli prelaz samo Srbima, a da se prekinu kontakti između Albanaca iz Bujanovca i Medveđe sa Albancima na Kosovu,  dodajući da nije bio za ovakvu opciju, jer bi se tako, kako je rekao, „samo napakostilo Albancima“.

-Svaka država, kao i Kosovo, ima pravo na svoje registarske tablice, štaviše, ovo pravo je priznato u procesu dijaloga sa Srbijom – reaguje Mustafa.

Pozvao je OEBS, Evropsku uniju, NATO, Savet Evrope, UN da osude ratoborne izjave i da pažljivo prate situaciju, kako kaže, zbog „mogućnosti eskalacije napetosti u Preševskoj dolini izazvanih „velikim idejama“  vlasti u Srbiji“.

-S druge strane, iznenađujuće je da niko iz srpske opozicije u Srbiji nije osudio sramne provokativne akcije poput vojnih aviona u vazdušnom prostoru Kosova koji kontroliše NATO – kaže Mustafa.

Dodao je da se Vučićev „srpski svet“, uz podršku i inspiraciju Vulina, sada konkretizuje, a da će građani, Albanci, Srbi, Bošnjaci ili Crnogorci, ispaštati što se ponavljaju 90-te.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *