Pčinjski okrug kao opozicija Vučiću

Piše: Aljazeera

Bujanovac, 27. septembar 2021. Od svega sedam lokalnih samouprava u Srbiji u kojima Srpska napredna stranka (SNS) predsednika Aleksandra Vučića nije na vlasti, tri se nalaze na multietničkom jugu zemlje, tačnije u Pčinjskom okrugu sa 230.000 stanovnika.

Radi se o Bujanovcu i Preševu u kojima su većinski živalj Albanci koji čine gotovo trećinu stanovništva Pčinjskog okruga i Surdulici, u kojoj žive Srbi i bugarska manjina, piše Aljazeera.

Srbija ima 168 gradova i opština, a Vučićevi naprednjaci su, osim u ovim južnosrpskim sredinama, opozicija još u zlatiborskoj opštini Čajetina, Bačkom Petrovcu i Beočinu u Vojvodini, kao i Svilajncu u centralnoj Srbiji.

Pobeda Tomislava Nikolića nad Borisom Tadićem na predsedničkim izborima 2012. godine, istovremeno je najpre označila i uspostavljanje naprednjačke vlasti na republičkom nivou, a tokom godina, sve do danas, i na lokalu.

Srbija je, tokom brojnih izbornih ciklusa u poslednjih devet godina, bila svedok potpuno novog vida kampanje koju je patentirao SNS, i koja u borbi za glasove podrazumeva džipove bez registarskih oznaka, nabildovane i tetovirane “aktiviste” oko biračkih mesta, zastrašivanja i ucene.

Ceo tekst pročitajte OVDE.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *