Aljazeera: Albanci neće Vučića, ali ni opoziciju

Piše: Aljazeera

Bujanovac, 5. oktobar 2021. Potrebna nam je nova opozicija, koja će, za razliku od aktuelne, imati kapacitet i želju da izgradi adekvatnu političku alternativu i diskontinuitet sa prošlošću, ali i sadašnjošću, poručuju Albanci s juga Srbije.

Navršila se tačno 21 godina otkako je, 5. oktobra 2000. godine, pao režim Slobodana Miloševića,  a dve decenije kasnije, uoči izbora najavljenih za april naredne godine, Srbijom suvereno vladaju oni koji su i tada bili na vlasti: kao šef države Aleksandar Vučić, ministar informisanja u Vladi Srbije do 2000. godine, te Ivica Dačić, aktuelni predsednik parlamenta i lider Miloševićeve Socijalističke partije Srbije (SPS) nakon njegove smrti.

Još bi, svakako, neverovatnije delovao podatak da će, zbog opozicionog bojkota izbora juna 2020. godine, jedinu parlamentarnu opoziciju sadašnjoj vlasti predstavljati tek šestoro manjinskih poslanika: etnički Albanci sa juga Srbije koji sa delom bošnjačke zajednice čine poslaničku grupu “Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka”.

Šaip Kamberi, Albanac iz Bujanovca i šef jedine opozicione grupacije, za nešto više od godinu dana aktuelnog parlamentarnog saziva profilisao se kao ubedljivi govornik i ozbiljan kritičar vlasti, ali je utisak da to nije dovoljno da ga neko od lidera srpskog opozicionog spektra pozove makar na kafu.

Ovo možda i ne treba da čudi ako se zna da ovaj diplomirani pravnik podjednakom žestinom kritikuje i opoziciju, možda i gorljivije nego vlast.

-Srbiji je potrebna nova opozicija, koja će, za razliku od aktuelne, imati kapacitet i želju da izgradi adekvatnu političku alternativu i diskontinuitet sa prošlošću, ali i sadašnjošću. Smatram da za aktuelno stanje u državi veliku odgovornost snosi i opozicija, a podsetiću da su mnogi njeni lideri do 2012. bili na vlasti”, kaže Kamberi.

Opozicionim liderima, kako dodaje, najviše zamera što se niti jednom rečju ili gestom nisu ogradili od poruka mržnje prema Albancima koji stižu ne samo od predstavnika vlasti, već i raznih desničarskih organizacija. Kako kaže, pojedini opozicionari organizuju i grupe koji predsedniku Srbije pred Skupštinom skandiraju “Vučiću Šiptare!”, što je uvredljiv naziv za Albance.

Novinar Vukašin Obradović ocenjuje da je mnogo toga u višepartijskom životu Srbije omeđeno nerešenim odnosima sa Kosovom.

U uslovima permanentnog srpskog-albanskog konflikta siguran je da “nijedna mainstream politička stranka neće ni pomišljati na savez ili koaliciju sa strankama iz Preševa ili Bujanovca, izuzimajući manjinske stranke”.

Predsednički i izbori za prestoni Beograd jedini su izvesni naredne godine, a vanredni parlamentarni samo su najavljeni kao mogućnost.

Nebojša Zelenović, predsednik stranke Zajedno za Srbiju, poručuje da su Albancima otvorena vrata “Akcije otvorene građanske platforme” čiji je osnivač.

Dodaje da se upoznao sa Kamberijem, te da je sa njim, “nažalost kratko”, i razgovarao.

Nastojaćemo da sa svakim ko ima istinske dobre namere i želju da Srbija krene ka putu stvarnog oporavka, povedemo ozbiljnu debatu, bez obzira na međusobne razlike. Otvoreni smo za saradnju sa Albancima ako imamo politički dogovor o najvažnijim temama – kaže Zelenović.

Ceo tekst pročitajte OVDE.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *