Od 8. oktobra kazne za vozače sa srpskim tablicama bez nalepnica na Kosovu

Bujanovac, 5. oktobar 2021. (foto EO) – Stanovnici Kosova koji imaju vozila sa srpskim registarskim oznakama i koriste ih unutar Kosova moraju da do 8. oktobra obezbede nalepnice koje će zalepiti preko državnih simbola na tablicama, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova u Prištini.

Šef kabineta ministra kosovske policije Jeta Telja rekla je  u intervjuu za Radio Slobodna Evropa da će od 8. oktobra vlasnici vozila sa srpskim tablicama i simbolima bez nalepnica, biti sankcionisani u skladu sa zakonom, prenosi prištinska Ekonomija Onlajn.

Koliko će iznositi kazna nije saopšteno.

Građani Kosova koji imaju vozila sa srpskim tablicama mogu da obezbede stikere na dva načina.

-Nalepnice se mogu nabaviti na 13 prelaza, a oni koji su na Kosovu mogu da se jave u sve centre u kojima se obavlja registracija vozila – naglasila je Telja.

Kosovske vlasti saopštile su da su tablice sa skraćenicama gradova na Kosovu, koje izdaju vlasti u Srbiji, nezakonite i da će se njihovim slučajem pozabaviti tim sastavljen od zvaničnika Evropske unije, Prištine i Beograda kako bi se pronašlo rešenje.

Međutim, kako je izjavio zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi na današnjoj sednici Skupštine Kosova pravilo stikera primenjivaće se i na ove tablice, prenosi Kosovo Onlajn.

-Prvi put se sporazumom (od 30. septembra) ove registarske tablice tretiraju kao ilegalne, kao registarske tablice države koju ne priznajemo, pa ih zato prekrivamo nalepnicama. Ove registarske tablice nisu pokrivene nalepnicama u Srbiji, već na Kosovu i uz dogovor na šest meseci – rekao je Bisljimi.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *