Advokati u Bujanovcu spremni za novi štrajk

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 6. oktobar 2021. – Bujanovački advokati iščekuju odluku Advokatske komore Srbije o stupanju u štrajk povodom novog stava Vrhovnog kasacionog suda u vezi bankarskih sporova oko troškova obrade kredita

Više od 650 advokata je predalo peticiju Advokatskoj komori Niš kojom traže totalnu obustavu rada i tim povodom, a zbog pripadnosti ovoj komori, Bujanovačke su razgovarale sa pojedinim advokatima koji imaju jedinstven stav – čeka se odluka Advokatske komore Srbije (AKS).

– Činjenica je da se ne smemo igrati pravnim stavovima i da stvaramo pravnu nesigurnost kod građana, a odluka Advokatske komore Srbije, kakva god ona bila, mora se ispoštovati – rekao je za naš portal Zijadin Azemi, advokat iz Bujanovca.

Kako kaže, nije potpisnik peticije, ali da nedavno izmenjeni stav VKS-a ne vodi ničemu, a najmanje pravnoj sigurnosti u uređenoj zemlji i ono na čemu se  mora insistirati jeste primena zakona i ujednačena sudska praksa.

Po rečima još jednog bujanovačkog advokata Marjana Trajkovića, ovakav stav VKS-a ne predstavlja dopunu stava iz 2018. godine i u suprotnosti je sa Ustavom i Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga, o zaštiti potrošača i o obligacionim odnosima.

– Podržavam svaku odluku AKS, i ovim zahtevom advokati se zapravo bore za interese građana i za zaštitu pravde i pravičnosti. Na kraju krajeva, sudije donose presude u ime naroda, a ne u ime banaka – zaključuje advokat Trajković.

Kako zasnaje naš portal, previranja oko obustave rada bilo je i unutar Advokatske zajednice iz Vranja, a pozamašan broj advokata iz redova onih koji nemaju predmete po tužbama u vezi obrade troškova kredita, obustavu rada smatra nepravednom i po njih i po građane.

Podsetimo, Advokatska kommora Srbije je 24. septembra obustavila rad na jedan dan, nakon čega je 2. oktobra usledio protest advokata, a sve zbog pravnog shvatanja VKS, o čemu su Bujanovačke ranije pisale.

 

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *