Čitaoci o 5. oktobru: Sa Slobom blagostanje, sa platom od 5 maraka, ubistvima i ratovima

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 6. oktobar 2021. Dan kada je s vlasti pao Slobodan Milošević –  zbog toga što je pokušao da još jednom pokrade izbore, čiji zlikovački režim je ubijao političke protivnike, za čije vreme se primala plata od 5 maraka, Srbija ratovala i na kraju bila bombardovana, za ogromnu većinu čitaoca Bujanovačkih ne predstavlja ništa pozitivno, sudeći po anketi našeg portala o 5. oktobru.

Razočarani su svi 21 godinu posle – većina u svojoj nekakvoj paralelnoj iskrivljenoj stvarnosti, 5. oktobar vidi kao dan propasti Srbije i svega što je valjalo.

Zločin nad srpskim narodom, od strane neprijatelja iz inostranstva i domaćih izdajnika. Totalna propast Srbije u ekonomskom i političkom planu – reče jedan čitalac kojem je Srbija devedesetih pod Miloševićem paradigma blagostanja, stabilnosti, sigurnosti.

Među više od 60 komentara na Fejsbuk stranici našeg portala, mnogo je sličnih ovome, sublimirano – 5. oktobar jednako propast, pljačka, rasulo, poniženje.

Kako onda nazvati sve pre toga – hiljade mrtvih na frontovima širom bivše Jugoslavije, ratne zločine, ratno profiterstvo, ubistva političara, novinara, neistomišljenika, sankcije, redove za hleb, rat sa celim svetom – sve na šta je presudno uticao onaj protiv koga je narod ustao 5. oktobra.

Po nekima nije ni trebao, jer je samo “Sjahao Kurta da uzjaše Murta”  i došlo je do “Kraja demokratije”, u najgrotesknijem poimanju te strane reči.

Razočarenje 5. oktobrom onih, koji su, kako komentarišu, tada bili u prvim redovima i njima sličnim, opisuju komentari “Lažna nada” i “Propuštena šansa”, sa Srbijom 21 godinu posle na umu, sa Srbijom na čelu sa izdancima “crveno-crne” koalicije iz 1999. godine, sa sadašnjom Srbijom kao “faktorom stabilnosti i ekonomskim tigrom”.

Jedan čitalac nazvao je 5. oktobar 2000. godine Danom pobede.




One thought on “Čitaoci o 5. oktobru: Sa Slobom blagostanje, sa platom od 5 maraka, ubistvima i ratovima

  1. Nikola

    Nikola, ajde molim te reci mi kakav je Bujanovac bio pre 20god a kakav je danas? Zar je Milosevic hteo sankcije i bombardovanje? Nikada zvanicno nije dokazano ubistvo neistomisljenika osim sto su pisali tabloidi. Ako je to istina niko ne bi bio ziv iz Dosa. Sto se tice ratnih profitera bilo ih je sa obe strane, i usvalom ratu ih ima. Nije ovaj nista poseban. I kako objasnjavas to narod koji je pljuvao ameriku koja nas je bombardovala usla u njen zagrljaj za godinu dana od bombardovanja. I kako ces objasniti javni dug srbije za vreme Milosevica koji je iznosio oko 7.000.000.000eu, a danasnji je skoro 30.000.000.000eu? Ako Bujanovac moze 20god da trpi za hleb mogu onda i gospoda iz BG, zar ne? Ili su oni po tebi posebna vrsta srba tj. pasaluk za njih mora da ima a ostali neka crknu? Ako kriticki gledas i razmisljas, i demokrtata si, postujej tudja misljenja odgovorices i objavices komentar. I jos nesto zaboravljas da za vreme zutih kosovo je proglasilo nezavisnost, drzavna zajednica SCG je nestala. Sigurno je Milosevic kriv za to, covek je iz crne zemlje rasturio kao i vojsku od 450.000 aktivnih vojnika dok danas imamo jedva 40.000 pitanje i toliko? Lako je da se kritikuje ali hajde da vidimo sta je realno. Nijedna nezavisna zemlja ne bi trebala da dozvoli mesanje stranih sila, dok u nasem slucaju je drugacije. Ako zelis nezavisnost moras znati da moras podneti mnoge zrtve ili suprotnom si marioneta…

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *