KRIK: I Tončev otvorio firmu na Britanskim devičanskim ostrvima

Bujanovac, Surdulica, 7. oktobar 2021.- Surduličanin Novica Tončev, ministar zadužen za razvoj nedovoljno razvijenih opština, 2010. godine otvorio je firmu „Service for Efficient Energy” osnovao je na Britanskim Devičanskim Ostrvima, karipskoj državi poznatoj po tome što tamo mogu da se osnivauju kompanije, a da njihov vlasnik bude sakriven, otkriva portal Krik.rs u globalnom novinarskom projektu „Pandorini papiri” koji predvodi Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara – ICIJ.

Krik navodi da ovu firmu nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, iako je po zakonu kao funkcioner bio dužan da to uradi.

Posredstvom ove kompanije Tončev je bio vlasnik i računa u Švajcarskoj, kako se zaključuje iz dokumenata procurelih iz švajcarske agencije SFM koja se bavi osnivanjem ofšor firmi. Ova agencija je, nakon što je Tončevu osnovala firmu, izdala fakturu da naplati svoje usluge, među kojima je otvaranje računa u ovoj zemlji. 

 

Tončev je za Krik prvo negirao da ima ikakve veze sa ovom firmom, tvrdeći da mu je potpis falsifikovan, da bi naknadno priznao da jeste registrovao firmu ali da preko nje nikada nije poslovao.

Ostatak teksta čitajte na portalu KRIK.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *