Musliju traži da se svim preduzetnicima na konkursu podeli isti iznos

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 8. oktobar 2021. U toku je pokušaj potpunog obesmišljavanja podele subvencija za razvoj i otvaranje novih radnih mesta preduzetnicima u bujanovačkoj opštini, saznaju Bujanovačke. Zamenik predsednika opštine Šćiprim Musliju, kako saznajemo, zahteva da se novac iz opštinskog budžeta podeli svima koji su konkurisali, a među njima su i oni koji uopšte ne ispunjavaju uslove konkursa.

Ovo je glavni razlog za probijanje svih rokova za objavljivanje liste preduzetnika koji treba da dobiju subvencije, o čemu su Bujanovačke u više navrata pisale.

Musliju traži od komisije da 6 miliona dinara za preduzetnike sa dužim stažom i još toliko novca za start-up program podeli u jednakim iznosima za svih 155 prijavljenih, suprotno odredbama konkursa.

Motiv za ovakav zahtev najverovatnije se krije u potrebi da se namiri članstvo Pokreta za demokratski progres, čiji je Musliju lider.

Ukoliko zahtev prihvate koalicioni partneri, Demokratska partija Nagipa Arifija i Partija za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija, umesto subvencija za razvoj preduzetnici će zapravo dobiti socijalnu pomoć.

-Mi koji stvarno radimo, ulažemo, zapošljavamo, bićemo ponovo oštećeni jer ćemo dobiti crkavicu zbog onih koji ne ispunjavaju uslove. Da se isti iznos podeli svima je neverovatna nebuloza, ponavljam, ima nas koji zaista radimo, a ima i onih koji otvore firmu pre konkursa, uzmu novac, pa zatvore. Čemu onda konkurs i uslovi – kaže za Bujanovačke vlasnik jedne firme, čije je ime poznato redakciji.

Isti preduzetnici koji su ranije rekli Bujanovačkkim da sumnjaju da se sa konkursom kasni, jer je u toku nameštanje, sada kažu i da će eventualna raspodela novca po Muslijovom zahtevu najviše štete naneti firmama iz srpske zajednice.

-Među više od 150 prijavljenih preduzetnika, velika većina su Albanci.     Ako već žele  da dele subvencije svima, trebalo bi da se to radi po onom odnosu 60:40, za albansku i srpsku zajednicu. Dakle, 40 odsto ukupnog iznosa za srpske preduzetnike, 60 za albanske – kažu naši sagovornici.

Posle kašnjenja od više od mesec dana sa objavljivanjem rezultata konkursa, predsednik komisije Agon Islami za Bujanovačke je najavio objavljivanje dobitnika subvencija za kraj prošle ili početak ove nedelje.

Na pitanje našeg portala o konkursu i navodima o Muslijuovom zahtevu nije odgovorio.

Odgovore nismo dobili ni od šefa kabineta predsednika opštine Salija Salihija, kao ni od samog Šćiprima Muslijua.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *