Bujanovac i investicije: Srbija do Vranja

Bujanovac, 11. oktobar 2021. Brojnim najavama i obećanjima uprkos, domaći, a pre svega strani investitori u širokom luku zaobilaze Bujanovac i Preševo, dve opštine na krajnjem jugu Srbije u kojima etnički Albanci čine većinsko stanovništvo.

Zbog čega je to tako postoje razna mišljenja, od onog da država “vrši ekonomsku segregaciju” i namerno želi da dodatno devastira ovaj kraj kako bi Albance podstakla na iseljavanje, do toga da lokalna vlast, koju čine isključivo albanske stranke, “svojim neodmerenim izjavama” čini da investitori ovaj region percipiraju kao nestabilan i rizičan za ulaganja.

Naravno, u ovom kontekstu ne sme se zaboraviti ni blizina Kosova, pokrajine čiju nezavisnost Srbija ne priznaje i o čemu gotovo deceniju traje dijalog u Briselu.

No, bez obzira koja je od ovih i ostalih škola mišljenja ispravna, činjenica je da građani ovih opština mogu samo da sa zavišću putem medija gledaju kako se širom Srbije otvaraju fabrike, a najviše ih boli što stranci to čine uz bogate državne subvencije za svako otvoreno radno mesto.

“Kao da je Srbija samo do Vranja, Bujanovac i Preševo su svi zaboravili”, konstatuju građani u komentarima na lokalnim medijima.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) u Srbiji Ragmi Mustafa za ovakvu situaciju i, kako naglašava, “ekonomsku segregaciju” optužuje centralnu vlast i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako objašnjava, svesno je zaustavljena privatizacija iz straha da neku od brojnih društvenih firmi slučajno ne kupi neki Albanac.

Nekadašnji predsednik opštine Bujanovac Stojanča Arsić, međutim, nema dileme kada kaže da razlozi za nedostatak investicija prevazilaze lokalni kontekst.

-Raznorazne priče o razgraničenju, menjanju granica i razmeni teritorija (sa Kosovom), pored toga što unose nemir u lokalno stanovništvo, čine ovo područje politički nestabilnim što u samom startu odbija investiture – kaže Arsić.

Po svedočenju Fatmira Hasanija, narodnog poslanika u Skupštini Srbije 2017. godine, Albanci su tada glasali za izbor vlade jer im je Vučić zauzvrat obećao otvaranje fabrike u Bujanovcu i posao za 100 radnika.

Aktuelni poslanik Šaip Kamberi, šef poslaničke grupa “Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka”, jedine opozicione u parlamentu, u jednom od svojih skupštinskih govora pozvao je Vučića da “barem po jednu fabriku otvori u našim opštinama”.

“Vučić otvara fabrike samo do Vranja, ali ne do Bujanovca i Preševa, ili Sjenice i Tutina. Jer, fabrike po Srbiji ne otvaraju gradonačelnici već Vučić lično”, kazao je Kamberi.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *